U Jabukovcu održano 2. Banijsko prelo: KUD Zvuci Banije prenosi u nasljeđe tradiciju i običaje, čuva identitet

0

Priča baka unuci: „U mojoj mladosti, u zimsko doba, ‘ko sade, kad se smrkne mi već znamo kod koga ima prelo. Čijalo se i prelo, plele se vunene čarape i lajbeci, vezli se ručnici i naprovci, pleli krtoli… Skupilo se omladine, e onda posl’je nekog vremena naiđe svirac, dal’ dvožice ili cimbule…o bome se ‘vatamo u kolo, pa ‘ko će koga!“.
Na takvoj tradiciji, za očuvanje običaja i prijenosa identiteta u naslijeđe, KUD Zvuci Banije iz Jabukovca u mjesnom domu toga naselja drugu zimu za redom organizirali su Banijsko prelo. U tjednu Međunarodnog dana žena ujedno je obilježen i taj praznik, spojeno 2u1 u počast ženama, stupovima kuće, obitelji i društva… bakama, majkama, sestrama, suprugama i djevojkama, tetkama, strinama, ujnama, snajama i svastikama, rekli su priređivači Prela.
Žene iz KUD-a pokazale se starinske načine vezenja i tkanja, pritom zapjevale i šalile se, a naravno, priključili su im se i muškarci. Kod kuće započeto heklanje bogatog stolnjaka i na pozornici je nastavila Milka Borojević, a Ljubica Antić prela vunu i plela tople čarape, ujedno nam se pohvalila kako je sva sirovina od njenih vlastitih 15 ovaca iz domaćinstva u Jabukovcu. U prelu je sudjelovala i Ljubica Bogičević, 2014. godine osnivačica KUD-a Zvuci Banovine, koju su na ovoj priredbi proglasili počasnom članicom.
Skup je pozdravio Dušan Lukač, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jabukovca, a Zoran Dragaš, predsjednik KUD-a, u kojem su djeca i odrasli članovi iz desetak sela ovog dijela Banovine, istiće zadovoljstvo njihovim radom, o kojem svjedoče na dva dugačke glavna zida seoskog doma gusto poredane uramljene zahvalnice, priznanja i diplome s nastupa u Petrinji, po Hrvatskoj i gostovanja u BiH i Srbiji.
Domaćini i organizatori iz KUD-a Zvuci Banije (uz pokazivanje nekadašnjeg narodnog izvornog običaja još su posebno zapjevali i zasvirali) na 2. Banijsko prelo u goste su pozvali KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića i HKUD Mošćenica. Susjedi iz nedaleka sela izveli su pjesme svoga okruženja, a Mošćeničani koreografiju Posavine.
Zapis: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.