U „NOĆI MUZEJA“ – ČITAV GRAD MUZEJ

0

Sinoć je u Glini održana prva „Noć muzeja“, a na inicijativu Društva „Terra banalis“. U izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu „Noć muzeja“ u Glini s velikim su se entuzijazmom uključili Knjižnica i čitaonica Glina, Srednja škola Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, Udruga mažoretkinja „Glinske Banice“, KUU „Viduševac“ i KUD „Čiče“. Organizacijsku podršku pružili su grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku i druge).
Kroz cjelovečernju manifestaciju prezentirani su povijesno-kulturni sadržaji u obliku izložbi te novi kulturno-turistički sadržaji na kojima se radilo proteklih godina, a ujedno je vrednovana i prezentirana zavičajna povijest te upoznata javnost s vrijednim, domaćim, muzejsko-baštinskim potencijalima.


Program je započeo predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i Druge banske pukovnije u glinskom parku gdje se, pored čelnika Grada i SMŽ, okupio popriličan broj Glinjana i njihovih gostiju. Nazočnima su se obratili gradonačelnik Stjepan Kostanjević i župan Ivo Žinić, a gradonačelnik je izvršio smotru vojnika povijesne postrojbe. Unatoč zaleđenom terenu i hladnoći, događaj su koreografijom popratile vješte mažoretkinje – Glinske „Banice“. Nakon toga, pod vodstvom mladih graničara, uputili su se znatiželjnici bakljama označenim putem do budućeg modernog muzeja Vojne krajine – do Kapelnikovog stana iza zgrade Suda špčćšćčgdje je o projektu govorila Ivana Miletić Čakširan. Za one koji su željeli nešto više naučiti o važnim povijesnim mjestima, organizirana su i stručna vodstva starom gradskom jezgrom učenika Srednje škole. U auli Hrvatskog doma otvorena je izložba “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” o kojoj je govorilia prof. Nataša Štefanac. Istaknula je da je na postavu ove izložbe radilo 18 stručnjaka s područja povijesnih znanosti te da će se ista u Glini moći pogledati još mjesec dana. U Srednjoj školi Glina ravnateljica Marija Margušić Novosel otvorila je izložbu “Glina -slike iz prošlosti“ koju je pripremio tim nastavnika i učenika, a o nastanku iste nadahnuto je govorila prof. Ana Rizmaul. U auli je postavljena i velika 3D maketa s utvrdama Banovine i SMŽ koju su izradili studenti povijesti FF u Rijeci. Ovdje se Glinjanima pridružila ministrica Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, a s nazočnima je, biranim riječima podijelila svoje lijepe dojmove o onome što je vidjela „u gradu koji nema muzej, ali je ove večeri čitav grad muzej.“ U Hrvatskom domu KUU „Viduševac“ u suradnji s  Martinom Mladenović iz Interpretacijskog centra baštine Banovine postavila je izložbu starih fotografija „Viduševac u crno-bijeloj boji” koja je izazvala zanimanje posjetitelja obzirom da su mnoge obitelji u ratu ostale bez svojih uspomena. Kasnije je, također u nazočnosti ministrice Obuljen Koržinek, predstavljena narodna nošnja viduševačkog kraja – stara i obnovljena, a s dijelovima iste nazočne je upoznala vaša izjestiteljica. Članovi KUU „Viduševac“ predstavili su se s dvije pjesme i plesom, a ministrici su darovali monografiju „Selo i župa Viduševac“ te svilom našivani pojas – dio narodne nošnje. Prikazan je i film KUU „Čiče“ – od lana haljina tkana“, a večer je nastavljena prikazivanjem filmova sa zavičajnom tematikom.


Inicijativa „Noći muzeja“ u Glini prepoznata je i na nacionalnoj razini. Hrvatsko muzejsko društvo i organizatori hrvatske „Noći muzeja ’17“ pozvali su nositelje projekta predstaviti program prve „Noći muzeja“ u Glini na glavnoj press konferenciji cijele manifestacije, a koja je održana u Zagrebu, u Muzeju „Mimara“ u srijedu, 25. siječnja. Programe je predstavilo šest projekata, između ukupno više oko 230 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u nešto više od 100 hrvatskih gradova koji sudjeluju u manifestaciji. U Glini je posebno pohvaljen kvalitetni program koji je povezao učenike, nastavnike, znanstvenike, stručnjake, lokalne vlasti, kulturno-umjetničke udruge i inicijative te niz entuzijasta.
Dakle, iako Glina nema muzej u pravom smislu riječi, u „Noći muzeja“ u petak, 27. siječnja čitav grad bio je jedan veliki postav muzeja. Idejni začetnik čitavog projekta je, Društvo “Terra banalis” s profesoricom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Natašom Štefanec, predsjednicom društva. Društvu se pridružuje i određeni broj građana različitih profesija koji nemaju veze sa znanošću, entuzijasta koji su željeli da se nešto počne događati u kulturi na lokalnom području. Društvo “Terra banalis” osnovano je u Glini, ali aktivni su na području čitave Sisačko-moslavačke županije.


Vjerujem da svi koji su sudjelovali dijele ono što je kazala prof. Marija Margušić Novosel : „Pod plamenom baklji kojima je osvijetljen naš grad, nadamo se da smo ove večeri ostvarili i posljednju svrhu postojanja muzeja, a to je zadovoljstvo viđenim te trajnu uspomenu u srcima. Bila nam je čast slikom i riječju zajedno ploviti neprocjenjivim blagom naše Gline, Banovine i Sisačko-moslavačke županije.“
Dok su se svi – i organizatori, i sudionici programa, i znatiželjni posjetitelji borili s ozbiljnim minusima u bistroj glinskoj noći, tužni zbog poraza rukometaša ( jer i za tekmu se itekako našlo prostora i vremena), vjerujem da su doznali nešto novo iz povijesti ovog našeg grada, nešto što do sada nisu znali. Ova je prva glinska „Noć muzeja“ živi primjer da se inače mnogima dosadni i nevažni povijesni sadržaju mogu građanima približiti na moderan i privlačan način te da kvalitetni kulturni događaji nisu vezani samo za velike gradove. A što je, negdje iza ledenih zvijezda o svemu mislio ban Jelačić dok su ispred njegova spomenika složno stupali lijepo odjeveni, promrzli graničari, samo on zna…
Za ps-portal Katica Gašljević Tomić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime