Uz Svjetski dan bolesnika: Danas služena sveta misa u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji

0

U Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji danas prijepodne služena je sveta misa uz Svjetski dan bolesnika, koji se u Katoličkoj crkvi obilježava 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II u cilju senzibiliziranja društva za potrebe bolesnika i osiguranja im bolje zdravstvene skrbi. Ovaj dan je utemeljen 13. svibnja 1992., a za obilježavanje je izabran 11. veljača, na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući je svetište u Lourdesu svjetski poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima i postalo veliko okupljalište bolesnika, koji se tamo odlaze moliti.
Na Svjetski dan bolesnika jučer se molilo i u svim crkvama Grada Petrinje, a župnik sv. Lovre i dekan, prečasni Josip Samaržija, danas je predvodio svetu misu za bolesne i ostale korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji. Misno slavlje uveličala su djeca-volonteri iz OŠ Dragutina Tadijanovića i članovi Marijine legije Petrinje. U ovom Domu takva duhovna svečanost uobičajena je za Dan bolesnika , kao i uoći svakog Uskrsa i Božića.
Danas se molilo u glavnoj domskoj dvorani, središnjem mjestu okupljanja korisnika ustanove, koji tu održavaju svoje radno-terapeutske radionice i susrete, zabavljaju se, slave rođendane, posuđuju-vraćaju knjige iz domske biblioteke i provede druge aktivnosti.
U ovoj dvorani u subotu se skupina baka i djedova maskirala za tradicionalni Petrinjski fašnik na nedalekom Trgu hrvatskih branitelja, a opet će se i sutra slično pripremiti, jer desetak stanara ove ustanove putuje prijateljima u Bjelovar na masken bal u slični dom za starije osobe. (ap)

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime