Volim slušati radio

0

Jednom zgodom ležao je Darko Rundek na pijesku, zvijezdama, a kraj uha mu je krčao New Orleans. Bilo je tu i crveno sunce i ocean i onda je povikao: Volim slušati radio. Sve to je zabilježio na albumu svog matičnog benda Haustor 1981. godine.

A kako ljudi izmisle dan za sve – tako je danas Svjetski dan radija – koji se obilježava 13. veljače u spomen na početak rada UN-ova radija 1946. godine. Iako je prva svjetska radijska postaja KDKA u Pittsburghu počela redovito emitirati još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Ujedinjeni narodi (UN) i Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) ove godine pozivaju radijske postaje na promicanje različitosti, mira i razvoja u prijenosima sportskih natjecanja. Sport nas, naime, može povezati, približiti vlastitu kulturnome nasljeđu, pomoći nam u razbijanju predrasuda o spolovima te potaknuti inicijative protiv nasilja upućene na solidarnost i snošljivost.

Radio se u današnje vrijeme najviše sluša prilikom vožnje automobila. Svako ima neku svoju omiljenu (ili više njih) radio stanicu koju ju izabrao prvenstveno po odabiru glazbe kakva se pušta u eter. Vijesti su manje više svuda iste, a za one koji žele uživati u radio glazbi bez upliva politike, reklama i sličnih stvari postoje internetske specijalizirane radio stanice –   recimo slušate punk glazbu koju nema šanse da ju čujete na lokalnom radiju, a i iritira vas sve to – jednostavno odete na internetsku punk radio stanicu koja od jutra do mraka svira takvu specijaliziranu glazbu. Ili ambijentalnu, alternativnu, elektronsku – što god želite.

U mom automobilu također svira radio. Ali memoriran na samo jednu stanicu. Na onu koja mi se sviđa po izboru glazbe, zajebanciji voditelja i čestim kontakt emisijama s građanima. Nalazi se u metropoli i ima tri brojke u imenu.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime