Vratio se Petar Pirizović: Literatno čudo od djeteta iz OŠ Jabukovac, dvije godine gimnazijalac u Petrinji, maturirao na UWC koledžu u Dilijanu ( Armenija)

0

Prošli tjedan, prije točno devet dana, u roditeljsku kuću na raskrižju Kraljevčana ( malo selo usred Banovine, teritorijalno Grad Petrinja, za one koji ne znaju gdje je) vratio se Petar Pirizović. Iz zavičaja je izbivao dvije godine, dolazio rijetko i kratko, a razdoblje 2015.-2017. proveo daleko, daleko- na školovanju u međunarodnom sustavu svjetskih koleđa u Dilijanu, u Armeniji. Prije dvije godine „prošao“ je na natječaju za nastavak školovanja izvan Hrvatske i Petrinje, u kojoj je tada završio polovicu nastavnog godišta Srednje škole.
– Evo me kod kuće, lijep osjećaj i veliko olakšanje- kaže nam mladić s međunarodnom diplomom, o kojem ovo nije prva priča, mediji pišu i javnost ga znade još od puškoškolskih dana.
Da, da, Petar Pirizović ( rođen 1998.), sadašnji maturant UWC koledža u Armeniji onaj je dječačić male seoske Osnovne škole u Jabukovcu koji je do završetka osmog razreda sam osmislio, napisao i ilustrirao, pa mu odrasli objavili, dvije slikovnice: „Potočići“ (2006.) i „Pepa i Toto iz Mišograda“ (2007.) i slovaricu „Naopaka abeceda“ (2004.), a u to vrijeme imao je pripremljenu i zbirku pjesama. S pravom je u medijima i među stručnjacima proglašen čudom od djeteta, iznimnu maštovitost, posebni talent i neviđenu kreativnost podržavale su i poticale njegove učiteljice Brankica Šuker, Ivana Petrović i Mira Mlinarić. Sva tri izdanja ondašnjeg osnovnoškolca P. Pirizovića u redovnom su fondu osnovnoškolskih i dječjih odjela knjižnica i čitaonica diljem Hrvatske.
Kao srednjoškolac u Petrinji P. Pirizović je nastavio literarno, ali i s aktivnim volontiranjem, poticao je i provodio korisne akcije, za takvo angažiranje pohvaljivan i nagrađivan, u lipnju 2015. istaknut je na dodijeli državne nagrade Luka Ritz. Tada je već znao za dvogodišnju stipendiju od 70.000 američkih dolara i na završnoj školskoj svečanosti prezentirao koledž u Armeniji u kojeg je otputovao iste jeseni, u napoznato, strano i drugačije.
– Stipendija je osiguravala sve obveze školovanja, a vlastiti novac trebao sam za đeparac i putovanja kući. Zrakoplovne karte bile su najveći trošak, iz Armenije sam u tranzitu dolazio preko Beča, Budimpešte, Praga-veli momak s ispitom zrelosti po sustavu kakav postoji u 17 sličnih svjetskih koleđa na pet kontineta. Obrazovanje se temelji kroz povezivanje tri elementa: zahtijevni nastavni program, društvena odgovornost i multikulturalno okruženje. Hrvatska nema takav UWC, najbliži je u Mostaru, ideja je nastala pedesetih godina prošlog stoljeća u jeku Hladnog rata s ciljem okupljanja mladih iz cijelog svijeta. Kroz UWC prošlo je 50.000 učenika iz 180 zemalja, primjenjuje se nastavi program međunarodno priznate mature, u svom naraštaju maturanata P. Pirizović bio je jedini iz Hrvatske.
Uspjeh u Dilijanu rasveselio je mamu Vesnu, oca Mirka i mlađeg brata Matiju, ali putovi njihova sina i brata ne staju i ne završavaju uz njih.
– U kolovozu ću vjerojatno u SAD, jer iz Floride očekujem potvrdu za upis na univerzitet grafičkog i ostalog dizajna. Tijekom školovanja „pratili“ su nas skauti raznih fakulteta iz cijelog svijeta, najbliži sam studiranju u Americi. Mislim da bi bio uspješan u dizajnu i sličnom grafičkom i modnom, a potvrda je moje kreiranje 20 zahtijevnih povijesnih kostima za školsku Božićnu predstavu na temu šekspirovih priča – svoje daljnje životne korake PS portalu otkriva momak iz Kraljevčana.
U prvom tjedanu od povratka iz Armenije uživa među svojima, obilazi prijatelje, navratio je u bivšu školu, saznao kako njegov ravnatelj u srpnju odlazi u mirovinu…
Ne sumnjamo i ne dvojimo: o Petru Pirizoviću još će se čuti, pisati, pričati, saznati i znati!
Bravo, momče! Svi smo, ponosni, uz tebe!
Zapis: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime