Vrtićki „mali pekari“ posjetili Pekarnu Edi

0

Povodom Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica, odgojne skupine Medvjedići, Ptičice, Zmajići, Leptirići, Kockice i Suncokreti su, u pratnji svojih odgojiteljica i pedagoginje Višnje Vukša, posjetili Pekarnu Edi.

Cilj ovog posjeta bio je upoznavanje djece predškolske dobi s procesom nastanka kruha, kao i usvajanje kulture ophođenja prema kruhu, te osvještavanje važnosti zdrave prehrane.

Po dolasku u pekarnu djeca su vlasniku Ediju Morini poklonila svoje plakate i crteže, što su ih u vrtiću za njih izradila. Ljubazni vlasnik ih je potom proveo kroz pekarnu, gdje su vidjeli kako nastaje kruh, peciva i ostale pekarske poslastice. A da bi sve bilo po pravilima, sva djeca su dobila kape, nakon čega su zasukala rukave i marljivo prionula na posao. Po završetku uspješno odrađenog posla pekari su djecu počastili mirisnim i toplim pecivom. Na rastanku su „Mali pekari“ zahvalili velikim pekarima na gostoprimstvu i obećali da će i oni, jednom kad odrastu, postati pekari.

Planiranom posjetu Pekarni Edi prethodile su brojne aktivnosti u vrtiću. Djeca su sa svojim odgojiteljicama sakupljala žitarice i istraživala kako se od pšenice i kukuruza dobiva brašno; a uz pomoć baka i mama se danima peklo, mijesilo i u vrtiću i kod kuće. Pekao se kruh, razna peciva, slake pite i ukusni zdravo kolačići. Po završetku pekarskih radionica pripremljene su izložbe pekarskih delicija koje su djeca na kraju u slast pojela.

Obilježavanje Dana kruha u vrtiću je važno jer pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode.

Priredile:

Gordana Pećirko, odgojiteljica savjetnica – tekst

Višnja Vukša, pedagoginja i Marina Preradović Kosak, odgojiteljica – fotografije

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime