Zabilježeno usput: Pragovi vode u šumu, zato – skinimo se goli i voli me voli….

0

Piše: Miroslav Šantek – Cobra

Kad na južnom izlazu iz Petrinje, na putu koji vodi prema Hrvatskoj Kostajnici i krajnjoj granici EU, odolite čarima i zovu kafića postavljenog na američki način pored same ceste koji vas mami da stanete i popijete piće, skrenete desno – ušli ste u selo Hrastovicu. Prođete li most iznad Petrinjčice (pored njega je bio još jedan vrlo vrijedan željeznički, ali ukrali ga vanzemaljci pa ga više nema), s desne strane je zemljani put koji vodi prema nogometnom igralištu hrastovačkog kluba NK Sloga, a još dalje nalazi se s desne strane skretanje na asfaltiranu cestu koja vodi u dio Hrastovice koji se zove Trnjani. Tu se može skrenuti ulijevo na nesafaltirani put, pravi prašni makadam pokriven mnogobrojnim kamenčićima koji pokušavaju probiti gume mog bicikla. Pakleno je vrući, pravi ljetni dan u svibnju i pala je odluka biciklom se odvesti kroz Trnjane do hrastovačkih brda i gustih šuma. A onda, baš na tom osamljenom putu gdje stoji jedan ranjeni traktor bez jednog kotača, ukazao se prizor uz koji dobro paše refren onog narodnjaka kojeg pjeva legendarni Halid Bešlić; Ko bi reko čuda da se dese – pravi pravcati pragovi nekadašnje pruge Sisak – Karlovac koja šapatom pade i nestade. Zaključili iz Zagreba da nama na Baniji to ne treba – a nas nisu ni pitali. Naime, nedavno smo objavili velike priče i reportaže o ovoj nestaloj trasi pruge koje su uhvatile vrlo plodno čitalačko tlo i povele na internetskim forumima raspravu. I danas, ove nedjelje, ostaci te nestale pruge evo leže na sasvim čudnom i neočekivanom mjestu. Netko je desetak drvenih pragova pokupio i dovezao do jarka na rubu šume i tako napravio vrlo čvrst i siguran ulazak u šumu. Potpuno zanimljiv i neočekivan prizor.

A kako ispod jarkog sunca i zemaljske prašine ceste dobro paše dobra glazba, sa Stojedinice se kroz slušalice upravo u trenucima fotografiranja ovog željezničko – šumskog prizora zaorio glas pjevača sinjske grupe M.O.R.T. –   Ivana Katića zvanog John, koji je zapjevao relativno poznati hit “Meni se skače” sa stihovima: Skinimo se goli – voli me voli.

Nastup grupe M.O.R.T. na zagrebačkoj Brijačnici. Foto:M.Šantek

Ovaj bend je svakako za preporuku svakome tko ga nije ( a i tko je) čuo i doživio uživo gdje jednostavno rasturaju svojim žestokim zvukom. O njima smo pisali na PS portalu kad smo posjetili zimsku Brijačnicu – rock festival u zagrebačkom Boćarskom domu koji se održao u siječnju kad su istu večer ovi sinjski momci zasvirali poslije beogradskih Partibrejkersa. M.O.R.T. možete vidjeti i čuti uskoro na Zapruđe Open Air festivalu – evo što organizatori kažu:

I ove, 2018. godine, neuništivi, najveći kvartovski (a i šire) open air festival ide dalje. Tradicija se nastavlja na trgu Ivana Meštrovića, popularnom “Betlehemu”, zagrijavanjem pod krovom ugostiteljskog šatora 18. svibnja od 19.00, a na velikoj rock’n’roll pozornici 19. i 20. svibnja.

Kao i prošlih 18, Zapruđem će se širiti dobre vibracije, od jutra do ponoći. Prvo će nas zabavljati talentirani klinci svojom pjesmom i plesom, a popodne počinje zagrijavanje dobrih vibracija do rock frekvencije i večernjih sati kada, s ponosom možemo najaviti, ovogodišnje glavne izvođače: M.O.R.T – beskompromisni punk blues band sa zaraznim tekstovima i legende hrvatskih (a i šire) pozornica za koje i ne treba više reći nego… GUSTAFI!

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime