Utorak , veljača 20 2018
Početna / Regional / Zanimljivosti Lovrenčeva: Mata Stanešić izradio zidni sat na prepolovljenoj strucki

Zanimljivosti Lovrenčeva: Mata Stanešić izradio zidni sat na prepolovljenoj strucki

Predstavljanje narodne baštine u petrinjskom parku svakog 10. kolovoza masovno je i vrlo zanimljivo, a osobito prije podne zgusnuto događanje glavnog i završnog dana Lovrenčeva. Tako je bilo i jučer, gdje je svatko kod nekoga ponešto primjetio, uočio, pogledao, razgledao, probao ili kupio. Po alejama Strossmayerovog šetališta štandovi OPG-ova, udruga, društava, obrtnika svih vrsta i fela… vrvili su ponudama, novostima, atrakcijama…
Najstariji petrinjski lončar Matej Stanešić, sa svojom unukom Marijom, iznad stalnog prodajnog mjesta uz glazbeni paviljon na svaki blagdan sv. Lovre i Dan grada, izložio je „prepolovljenu“ stucku, ali iskoristivu kao –zidni sat, novi suvenir u masi Matinih predmeta nastalih iz gline u dugom obiteljskom lončarstvu.
Ni štand Udruge Đeram iz Dragotinaca nije mogao bez ukrasa, jučer je njihov prostor ispred župnog dvora, krasila posebna lutka, premijerno postavljena za ovogodišnjeg sv. Lovru. Vjerna Lovrenčevu je i Udruga umirovljenika Grada Petrinje s oslikanim i vezenim predmetima u kućnoj izvedbi njihove predsjednice Rezike- Bibe- Krolo. Oni uporniji i spretniji u muvanju po parku (između mladih i odraslih u narodnim nošnjama) mogli su „mukte“ dobro i ukusno zalogajiti u degustacijama mesnih i sirnih specijaliteta i drugih prerađevine dobivenih iz prirode.
Onima najmlađima bilo je zanimljivo provoditi vrijeme u dječjem kutiću kod vrtićke odgojiteljice, tete Vesne Brebrić, u njenom prvom privatnom projektu za Lovrenčevo. Pripadnici Reda vitezova Ružice grada Orahovice dva su dana proveli u našem gradu: u srijedu kao sudionici izvedbe Srednovjekovna Petrinja, a jučer kostimirani izlagaći opreme, predmeta, suvenira i sl. iz starog vremena mačeva, sjekira, luka i strijele, vitezova i princeza…
Kakvo bi Lovrenčevo bilo bez neprekidno u pokretu i prepunog Vlakića Bajkića i barjacima okićene procesije. U tom šarenilu boja prvi puta je nošen transparent novoobnovljenog KUD Pokupljanka iz Bresta, a zasebnu priču o toj zastavi ubrzo ćete čitati.


Naravno, stalna i važna sastavnica obilježbe 10. kolovoza je crkvena procesija oko Trga Franje Tuđmana, s ulaskom u župnu crkvu, iako vruću i pregrijanu, prepunu vjernika, među gostima i Marijana Petir, zastupnica iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Uz svećenike Petrinjskog dekanata i Sisačke biskupije misno slavlje predvodio je bivši župnik ove crkve ( od 1880. do 1988.) Valent Posavec, sada upravitelj sv. Marka Evanđeliste u Vinici, dekan tamošnjeg Gornjo-varaždinskog dekanata. U nastupnom pozdravu je rekao da misnu svečanost posvećuje u spomen na desetak umrlih župnika sv. Lovre i svećenike rodom ili podrijetlom iz Petrinje. Na jedan dan iz Stubičkih Toplica u svoju bivšu župu navratio je Ivica Šestak, upravitelj petrinjskog svetišta od prvog dana Oluje u kolovozu 1995. a narednih godina zadužen za gradnju novog sv. Lovre, što je uspješno proveo. Iz nedalekog poratnog vremena je i Stjepan Ptiček, u Petrinju stigao iz Jastrebarskog, pa premješten u Bjelovar, odakle je jučer došao kao generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije.
Zapis: Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

Počela škola klizanja

Danas je u novoj sisačkoj Ledenoj dvorani započela desetodnevna škola klizanja za mališane sisačkih dječjih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *