Zapošljavanje i poticanje poduzetništva u Sisku je uvijek pozitivna priča – predstavljamo PISAK

0

U zgradi bivšeg Razvojnog instituta Željezare Sisak posjetili smo Poduzetnički inkubator PISAK te razgovarali s poduzetnicima i zaposlenicima koje smo zatekli u prostorijama i prostorima Inkubatora. Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK predstavila nam je gospođa Krunoslava Kosina Milutinović, project manager Applied Ceramicsa. Razgovoru s gospođom Kosina-Milutinović iskoristio sam da ujedno i razgledam i snimim prostore PISKA te proizvodne pogone Applied Ceramics, ali i prostore kojima slijedi uređenje temeljem odobrenih sredstava EU fondova o čemu će nam više kazati gospođa Kosina-Milutinović.
Vrlo funkcionalne te moderno uređeni interijeri sigurno su poticaji za stvaranje pozitivne radne atmosfere, što nam je potvrdila jedna od poduzetnica vlasnica tvrtke ECOLAN, gospođa Đurđa Perković koja uspješno posluje u sklopu PISKA već četvrtu godinu. Pored poticajne radne atmosfere istaknula je i svekoliku potporu koju dobiva od Inkubatora, ali i kroz suradnju s drugim poduzetnicima jer, kako kaže: „Poduzetnici najbolje razumiju poduzetnika.“
Poslije obilaska prostora zaključili smo da bi sve što imamo kazati i što smo vidjeli ne bi stalo u jednu priču te ćemo, sukladno interesu Vas, naših čitatelja, ispričati i priče koje govore da se u Sisku može raditi i uspjeti a dio toga svakako je i PISAK o čemu više gospođa Kosina-Milutinović:
PS-portal: Poštovana. Molim Vas da našim čitateljima ukratko predstavite PISAK.
Krunoslava Kosina-Milutinović: Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK je projekt privatne kompanije Applied Ceramics iz Siska, i to je ustvari jedna poduzetnička inicijativa koja „proizvodi“ nove poduzetnike i pomaže postojećima da rastu i razvijaju se!
PISAK je ujedno poduzetnička potporna institucija, koja na jednom mjestu poduzetnicima osigurava i tzv.hard, fizičku infrastrukture uređene poslovne prostore i tzv. soft infrastrukturu koja se sastoji od poslovne, savjetodavne podrške, mentorstva, edukacije za poduzetnike i drugih usluga za potrebe poduzetnike.
Glavni cilj PISKA je podupiranje mikro, malog i srednjeg poduzetništva u najkritičnijim fazama razvoja s ciljem stvaranja novih radnih mjesta. Stanarima inkubatora su tako, pored subvencioniranog zakupa poslovnog prostora kroz period od 5 godina, na raspolaganju besplatno korištenje zajedničkih prostorija, multifunkcionalne sale za sastanke, širokopojasnog bežičnog interneta, predstavljanje na portalu www.pisak.biz, korištenje savjetodavnih, organizacijskih i mentorskih usluga, tajničkih usluga po subvencioniranim cijenama, te rad u kreativnom okruženju i sinergiji. Prostor je na raspolaganju za zakup pod subvencioniranim uvjetima poduzetnicima početnicima te postojećim poduzetnicima koji razvijaju nove proizvode, usluge ili se probijaju na nova tržišta. PISAK također nudi uslugu virtualnog ureda novo osnovanim poduzetnicima, te im je na raspolaganju niz multifunkcionalnih sala za predavanja, sastanke i poslovne evente.
PS-portal: Poduzetnički inkubator Sisak PISAK specifičan je po tome što se radi o privatnoj investiciji za razliku os svih ostalih poduzetničkih inkubator gdje su invesititori lokalne zajednice ili Država. Kako je došlo do ove ideje i njezinog ostvarenja?
Krunoslava Kosina-Milutinović: Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK prva je privatna inicijativa takve vrste u Republici Hrvatskoj, koju je inicirala i realizirala privatna društveno odgovorna kompanija i predstavlja jedan od inovativnih projekata tvrtke Applied Ceramics. Ujedno je PISAK i jedini poduzetnički inkubator u Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji i bitan instrument za lokalni ekonomski razvoj grada Siska i SMŽ jer podupire rast i razvoj poduzetnika početnika, obrtnika, malog i srednjeg poduzetništva.
Ideja i realizacija projekta Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK, nastala je unutar kompanije Applied Ceramics iz Siska, i to kao rezultat želje i potražnje mladih kreativnih tvrtki da žive i rade u blizini uspješne tehnološke, rastuće, razvojne i izvozno orijentirane kompanije Applied Ceramics, a time i naše želje i odgovora na potražnju za stvaranjem okruženja koje će svojim znanjima, kvalitetom i umrežavanjem inovativnih ideja omogućiti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, startup kompanija i dobrih poduzetničkih projekata. Od ideje do uspješne realizacije projekta PISAK, došlo je u svega 9 mjeseci zahvaljujući timu Applied Ceramics-a ali i podršci Ministarstva poduzetništva i obrta i grada Siska, te je 2014. godine PISAK otvorio svoja vrata poduzetnicima.
PS-portal: Projekt je to tvrtke Applied Ceramics vlasnika Matta Darka Sertića. Možete li nam ga predstaviti?
Krunoslava Kosina-Milutinović: Tvrtka Applied Ceramics d.o.o. na čelu sa vlasnikom, a ja bih rekla i vizionarom, Mattom Darkom Serticem, je pokrenula proizvodnju u Južnoj industrijskoj zoni u Sisku u listopadu 2007. kao izravno američko ulaganje iz Silicijske doline u Sisak, u kojem je sadržan i transfer tehnologije i transfer kapitala i transfer znanja. Danas tvrtka broji 117 zaposlenih s tendencijom rasta.
Applied Ceramics je specijalizirana za proizvodnju specifičnih vrsta materijala poput tehničke keramike, kvarca, silicija i industrijskih safira te za mehaničku obradu i servis potrošnih komponenti koje se koriste u poluvodičkoj industriji. Kao takva je specifična u RH i EU. Kompanija u svojoj proizvodnji koristi isključivo čistu i visoku tehnologiju te je trenutno npr. jedini europski proizvođač industrijskih safira. Tvrtka 100 % svojih proizvoda izvozi na svjetska tržišta. Kupci su vodeće svjetske tvrtke koje se bave proizvodnjom mikroprocesora, a u Europi su to Infineon Technologies AG, STMicroelektronics, Philips, Robert Bosch, Micron Technology Italia, Semiconductor Belgium i dr.
S obzirom na to da kompanija kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj specifičnih vrsta materijala koje proizvodi, ostvarena je izuzetna suradnja sa Tehničkom školom Sisak te visokoškolskim ustanovama poput Metalurškog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Instituta Ruđer Bošković i drugih.
Applied Ceramics je i društveno odgovorna i inovativna kompanija te je inicirala, razvila i realizirala osim projekta Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK i projekt Kulinarski Institut Sisak Kul In kao jedinu međunarodnu kulinarsku školu u Republici Hrvatskoj kroz koju je od 2012. do danas prošlo polaznika iz preko 30 zemalja svijeta.
PS-portal: Koje su vrijednosti projekata koje je ostvario PISAK od svog nastanka 2014. godine?
Krunoslava Kosina-Milutinović: PISAK je ustvari startao kao jedan pilot projekt, bila je to prva faza razvoja inkubatora na jednoj etaži od 800 m2 bivšeg Razvojnog Instituta Željezare Sisak, koju smo uredili i stavili u funkciju poduzetnicima i unapređivali uslugama prema potrebama poduzetnika.
Mišljenja sam da poduzetnik najbolje razumije potrebe poduzetnika, jer hodamo u istim „cipelama“.
Sada, tri godine nakon osnivanja, u PISKU su popunjeni svi postojeći prostorni kapaciteti (16 ureda/modula) i u njima živi i radi 12 poduzetnika koji stvaraju sebi posao ali i zapošljavaju druge, odnosno ukupno radi preko 100 zaposlenih kod inkubiranih poduzetnika. Mogu slobodno reći da živimo kao jedna velika poslovna obitelj. Tako su stanari PISKA – poduzetnici iz IT sektora, iz usluga vezanih za proizvodnju i uslužnih i proizvodnih djelatnosti.
Ono što su prednosti za poduzetnike života i rada u PISKU, to je kreativno okruženje i sinergija, poslovna podrška koja im je dostupna besplatno, minimaliziraju si fiksne troškove, imaju kontinuiranu poslovnu edukaciju, umrežavaju se i razmjenjuju poslovne informacije i kontakte, a dokazano je statistički da je puno veća vjerojatnost „preživljavanja“ poduzetnika u kritičnim fazama rasta i razvoja boravkom u inkubatoru.
Budući sam i sama analitičar, PISAK ovako izgleda kroz brojeve u ove 3 godine od pokretanja:
12 inkubiranih poduzetnika u 16 ureda/100 % popunjeni kapaciteti
Inkubirane tvrtke zapošljavaju preko 100 ljudi
4 korisnika virtualnog ureda
Preko 100 poduzetnika primilo je usluge savjetovanja
4 mentorska vodstva
Realizirano 45 predavanja, stručnih seminara, specijaliziranih radionica s preko 700 prisutnih poduzetnika
PISAK posjetilo preko 500 studenata i učenika, preko 100 stranih diplomata, domaćih i stranih delegacija i gospodarstvenika
Nastavno na popunjene kapacitete I daljnju kontinuiranu potražnju za uslugama PISKA, projektni tim Applied Ceramicsa je krajem 2016. izradio i prijavio projektni prijedlog pod nazivom „Startaj s PISKOM!“ na Javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj poslovne infrastrukture“ u sklopu OP Konkurentnost i kohezija. U rujnu 2017. Applied Ceramics-u je odobreno sufinanciranje kompletnog projekta od strane EU fondova i u tijeku je provedba istog. Ukupna vrijednost ugovorenog projekta je 6,8 milijuna kuna, a čak 6,5 milijuna dolazi iz bespovratnih sredstava EU. Projekt će trajati 2 godine i čini u stvari drugu fazu razvoja Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK i nastavak uspješno realizirane prve faze razvoja, koja je rezultirala kompletno popunjenim postojećim kapacitetima PISKA.
Cilj projekta „Startaj s PISKOM!“ je dodatno proširenje kapaciteta i opremanje postojeće poslovne infrastrukture te pokretanje Centra za 2d i 3d tehnologije. Razvojem i poboljšanjem kvalitete usluga Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK povećava se dostupnost poduzetničke poslovne infrastrukture malom i srednjem poduzetništvu u svrhu njihovog olakšanog rasta i razvoja s ciljem stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.
Projekt “Startaj s PISKOM!” omogućuje daljnji rast i razvoj poduzetništva na sisačkom području, te pruža dodatne mogućnosti lokalnoj i regionalnoj zajednici za implementaciju politika lokalnog ekonomskog razvoja, a mikro, malim i srednjim tvrtkama (MSP) nudi poslovanje na jednom mjestu uz dijeljenje zajedničkih usluga na novi i originalni način.
Provedbom projekta “Startaj s PISKOM!” na raspolaganje poduzetnicima stavlja se novih 1.745 m2 postojećeg poslovnog prostora na II., IV. i V. katu PISKA u sklopu kojih će se opremiti nove 32 funkcionalno-prostorne jedinice (uredi, proizvodno-skladišni moduli, sale za sastanke, multifunkcionalne konferencijske sale i sl.).
Projektom je ujedno predviđeno pokretanje Centra za 2d i 3d tehnologije za potrebe poduzetnika i industrije čime se otvara mogućnost pružanja nedostajućih usluga, te značajno unapređuju usluge prema malim i srednjim poduzetnicima koje pruža PISAK.
Osim zakupa poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama u periodu do pet godina, poduzetnicima će biti na raspolaganju i druge usluge “sve na jednom mjestu” koje će PISAK nuditi po subvencioniranim cijenama kao što su: savjetodavne usluge i mentorski rad, usluge promocije, poslovne edukacije, stručnih seminara, usluge koje će pružati Centar za 2d i 3d tehnologije, virtualni ured, administrativne i tajničke usluge, korištenja sale za sastanke, zakup “open-space” ureda, usluge korištenja multifunkcionalne konferencijske sale i sl.
Ciljne skupine, budući korisnici PISKA su mali i srednji poduzetnici i to poduzetnici početnici (do 3 godine starosti trgovačkog društva, obrta zadruge), poduzetnici stariji od 3 godine od osnivanja tvrtke, mladi poduzetnici (do 30 godina starosti osnivača), žene poduzetnice, studenti poduzetnici, poduzetnici s invaliditetom, inovatori, dizajneri, freelanceri, poduzetnici koji se bave informacijskim tehnologijama te poduzetnici koji razvijaju novi proizvod/uslugu ili osvajaju nova tržišta.
PS-portal: I na kraju želim Vama osobno i svim poduzetnicima uspješan rad uz, naravno, zamolbu, obzirom na Vaše dugogodišnje iskustvo s radom u razvijanju poduzetništva, što bi ste poručili onima koji još uvijek dvoje ili nemaju hrabrosti uči u poduzetništvo i razvijati svoje ideje.
Krunoslava Kosina-Milutinović: Churchill-ove riječi „Nikada, nikada ne odustajte!“ i posjetite nas u PISKU, niste sami, mi smo tu da zajedno pokušamo riješiti poslovne izazove!
Marjan Gašljević

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime