Nastavak sukoba između župana SMŽ i oporbe

1

Na županijskoj političkoj sceni situacija se ne smiruje. Nakon što su prošle godine oporbeni vijećnici u Skupštini SMŽ podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u protiv župana Ive Žinića i vijećnika Adeline Ivković, Josipa Takača i Dražena Juranovića radi navodnog podmićivanja zastupnika, na koju je župan Žinić odgovorio protutužbom zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela, nedavno smo saznali kako je USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv župana SMŽ i troje vijećnika jer istragom nisu pronađene činjenice koje bi s “razumnim stupnjem vjerojatnosti” ukazale da se zaista radi o kaznenom djelu podmićivanja vijećnika.

Na ovu objavu je, naravno, odmah reagirao Ivo Žinić svojim priopćenjem koje su prenijeli svi lokalni mediji, a u kojemu poručuje da “kaznene prijave ne bi trebale biti oružje dnevno političkih interesa određenih političkih grupacija”, te kada od strane nadležnog državnog odvjetništva bude donesena odluka o njegovoj prijavi da zbog toga neće “raditi medijski spektakl, za razliku od dijela oporbenih vijećnika”.

Na protuodgovor oporbe nije trebalo dugo čekati. Uzvratili su svojim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

A. Olujić

PRIOPĆENJE OPORBE U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE U SVEZI KORUPCIJE I ŽUPANOVE PRIJAVE PROTIV NAS ZA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE

Ovih dana je na službenim web stranicama Sisačko-moslavačke županije, kao i nekim medijima, objavljeno priopćenje Ive Žinića u kojem se sugerira da je kaznena prijava u svezi podmićivanja vijećnika konačno odbačena, a što nije istinito, pa ovim putem želimo javnost informirati o činjenicama koje to opovrgavaju.

Rješenje USKOK-a, na koje se poziva Ivo Žinić, nije konačno i njime se ne dovodi u pitanje postojanje određenih činjenica koje su u svezi s kaznenom prijavom a koja se odnosi na obećanje, davanje i primanje mita da bi se na skupštini glasovalo na određeni način, čime se obezvrijedilo glasove birača. Istražno tijelo samo konstatira da u te činjenice nije moglo povjerovati s razumnim stupnjem vjerojatnosti. Pri tome nije objasnilo niti obrazložilo što znači „razuman stupanj vjerojatnosti“. Navedeno rješenje, koje nije konačno, kako se u priopćenju Ive Žinića sugerira, sadrži uputu podnositeljima da u određenom roku, ukoliko smatraju da odluka nije utemeljena i da nije zasnovana na zakonu, podnesu prigovor, što je putem pravnog zastupnika i učinjeno a čime se navedeno rješenje pobija u cijelosti.

U prigovoru je navedeno nekoliko desetaka činjenica i dokumenata za koje zahtijevamo da ih istražno tijelo dodatno provjeri jer smo dokumentirali i konkretne povrede postupovnog prava čijim se ispravljanjem u nastavku istrage može utvrditi stvarno činjenično stanje i donijeti ispravna odluka. Upozorili smo istražno tijelo i na neke javne činjenice koje potvrđuju da je nagrađeno glasovanje na određeni način te da je time obezvrijeđena volja birača. Osumnjičeni, Dražen Juranović, imenovan je u dva Odbora i postao je predsjednik Nadzornog odbora SIMORA-e, kojoj je osnivač Županija; osumnjičeni, Josip Takač, na dan glasovanja na određeni način, nagrađen je radnim mjestom u SIMORA-i za što se opravdano sumnja da kao teolog nema adekvatno stručno znanje, uz činjenicu da na Zavodu za zapošljavanje u Sisku i Županiji ima više tisuća nezaposlenih osoba među kojima zasigurno ima onih koji takva znanja posjeduju.

Da su sve ove nagrade svojevrsni mito za glasovanje na određeni način, čime se izigrava volja birača, opravdano je bilo posumnjati jer je Dražen Juranović u noći, u manje od dvanaest sati prije održavanja konstituirajuće sjednice, izašao iz jedne stranke i ušao u HDZ da bi na skupštini mogao glasovati drugačije od onog načina koji je prije toga potvrdio svojim potpisom. Okolnosti promjene radnog mjesta, od strane Josipa Takača i onih koji su mu to omogućili, upravo u dane kada je održavana konstituirajuća sjednica, također upućuju na opravdanu sumnju da je to u čvrstoj svezi s promjenom načina glasovanja, čime se obezvrjeđuju volja i glasovi birača. Nije moguće pretpostaviti da se sve ovo, kao i niz drugih događaja, na koje smo u istrazi upozorili, dogodilo potpuno slučajno. Djeluje nestvarno i nevjerojatno da se u istrazi navedu konkretna imena osoba i konkretna novčana ponuda i ponuda za zaposlenje supruge jednom vijećniku za promjenu načina glasovanja, koji to nije prihvatio, a da se iste činjenice u tijeku istrage uopće dalje ne istražuju i ne kvalificiraju kao kazneno djelo. Pogotovo što su se sve navedene osobe pozivale na vezu s drugim osobama koje imaju izravnu korist od promjene načina glasovanja. Nadamo se da javnost ne pati od toliko brzog zaborava i da je zaboravila sudsku presudu u slučaju Sabo, gdje je za presudu bila dovoljna činjenica ponude mita a da do promjene glasovanja i stvarnog davanja mita uopće nije došlo.

Obzirom da smo imali brojna saznanja koja upućuju na počinjenje kaznenog djela podmićivanja skupštinskih vijećnika, kao građani smo bili dužni, prema članku 204. stavak 1 Zakona o kaznenom postupku, podnijeti takvu prijavu, što smo i učinili. Odnosno, da to nismo učinili, tek bi to bilo činjenje kaznenog djela. Stoga je nasuprotna kaznena prijava Ive Žinića, potpuno neosnovana jer bi to značilo da građani ne smiju prijavljivati kaznena djela kad o njima imaju saznanja. Možda bi Ivo Žinić želio živjeti i biti Župan u takvom društvu ali je sasvim jasno da je Republika Hrvatska dostigla više razine demokratskih i pravnih standarda, u što želimo vjerovati, i nadamo se da će istražna tijela u tom smislu nastaviti postupanje i to potvrditi.

Očekujemo da župan poštuje demokratske standarde i ovo naše priopćenje objavi na službenoj stranici SMŽ, kako je objavio i svoje priopćenje u kojem nas optužuje za lažno prijavljivanje.

Oporba u Skupštini Sisačko moslavačke županije se opredijelila za beskompromisnu borbu protiv korupcije, posebno političke korupcije koju vladajući žele narodu nametnuti kao normalan i uobičajen način ponašanja.

Korupcija nije normalna ni uobičajena, iako je u našem društvu uhvatila duboko korijenje i proizvela nemjerljivu štetu što rezultira nezaposlenošću, beznađem i odlaskom radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske.

U društvu koje funkcionira na demokratskim principima i koje ima normalne moralne okvire nije prihvatljivo da se politički čimbenici ponašaju amoralno a posebno si ne bi mogli priuštiti upuštanje u sumnjive radnje i radnje koje upućuju na korupciju. U normalnim okolnostima takve bi političare stranke same isključile ili bi se oni sami morali povući.

Na žalost, u Hrvatskoj već dugo vremena ne vlada normalno stanje, već vladajući šire uvjerenje da je bitna vlast a ne moral. Pa se može raditi sve, jer narod nije važan, moral nije važan, institucije su pod kontrolom pa ni zakon nije previše važan i nitko im ne može ništa. Neki od nas bi to nazvali diktaturom.

Stoga upozoravamo naše građane da su temelji našeg opstanka ugroženi korupcijom i kriminalom a ne samo ideološkim sukobima. Korupcija i kriminal uništavaju jednako Hrvate i nacionalne manjine, jednako uništavaju lijeve i desne, uništavaju našu budućnost i budućnost naše djece.

Molimo sve hrvatske građane, da se probude i dignu svoj glas protiv korupcije i očiglednog podrivanja temelja države za čiju slobodu je plaćen danak u krvi.

Bez potpore građana, naša je borba protiv korupcije i kriminala samo glas vapajućeg u pustinji.

MOST, HSS, HSP, SDP, HDRS, nezavisni vijećnik

1 KOMENTAR

  1. Mislim da niste vi kao oporba naucili nista ,a imali ste gledajuci kako se smjenjuje prosla vlast ..znaci dok se mene ne dira sve je u redu no netreba zato ici daleko pa pozivati cijeli Hrvatski narod nego zasukati rukave i svojim znanjem ukazivati na probleme u SMZ jer vi ste tu izabrani ..ono sto ste izabrali u svojim redovima sada po njima pljujete ..igrali ste i vi igre no razbilo vam se to o glavu ..

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.