Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Jozo / Jozo Nikolić “Izbrisan”

Jozo Nikolić “Izbrisan”

Jozo Nikolić

OBEZGLAVLJENE PRIČE

Izbrisan

Podstanarska soba mu je bila kao kabina potopljene podmornice. Bio je zarobljenik trošnog, neuredno razbacanog namještaja, mnoštva nepotrebnih predmeta, do vrha napunjenih vrećica koje su cviljele pomiješanim i neugodnim mirisima koji su se bunili protiv staračke lijenosti i sramotne neimaštine. Cijela soba je bila utopljena u dragovoljnu predaju, svjesno odabranu i nepromijenjivu. Budio se u svanuće, lijegao sa smrknućem. Nisu ga se ticale promjene godišnjih doba, sve je teklo dalje i bez njega. Znao je da i najsporije i najpasivnije neka nevidljiva ruka vuče prema kraju životnoga puta.

Rijetko je napuštao utrobu svoje sobe. Ponekad bi odlazio na tržnicu i u obližnju trgovinu. Grad je bio košnica nepoznatih i njemu nezanimljivih ljudi. Račune mu je skupljao i odnosio platiti susjedov sin. Jednoga mjeseca računi su prestali pristizati. Poštanski sandučić je zjapio prazninom, kao utroba očišćene ribe. Nije se zabrinuo, vjerojatno je bila neka grješka. Prvo je otišao u Vodovod. Mrzovoljnom službeniku je objasnio zbog čega je došao. Lijeni i apatični službenik pokušao je upisati njegove podatke u računalo. Računalo je odbilo podatke prihvatiti. Umjesto slova pojavila se prijeteća bjelina. Njega u računalnom sustavu nije bilo. Službenik je ljutito lomio prste, a onda odustao.

Vratio se u sobicu i pregledao stare račune. I na njima su njegovi osobni podaci bili izbrisani. Pokušao ih je dopisati, ali srce olovke nije ostavljalo nikakav trag. Opet ta prijeteća i zloslutna bjelina. Obišao je i ostale pošiljatelje računa. Rezultat je bio očajan. On nije postojao.

I dosad je njegov kontakt s ljudima bio kao tanak, natruli konac. Ovo s računima je bilo nešto novo i drugačije. Teški osjećaj napuštenosti i nepostojanja. Strah je kao crv svrdlao po njegovom mozgu. Neki bi se ljudi možda i obradovali takvom preokretu. U njemu je on iskopao duboku provaliju straha, beznađa i odbačenosti. Svijet ga se u cijelosti odrekao. Pokidana je ta jedina, slabašna nit koja ga je povezivala sa životom. Bio je kao presahli izvor iz kojega su iscurile i posljednje kapi.

Kada ga je susjed pronašao mrtva, nije znao koga obavijestiti. Ni on mu nije znao ime. Policija je pomno pregledala neuredno složene i razbacane dokumente. Ni na jednom nisu pronašli njegove osobne podatke. Pokopali su ga u dijelu groblja za beskućnike.

Moglo bi vas zanimati

Zvjezdano nebo

Zvjezdano nebo o njemu smo pričali o personifikaciji svega života ljubavi užitka Imao je posebno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *