Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Za Tebe / Kako napisati bestseler iliti pismo budućem autoru istog

Kako napisati bestseler iliti pismo budućem autoru istog

Već u startu vidim da od toga ništa. Nije bestseler nego uspješnica.
Korak prvi. Uzmeš sve tomove enciklopedije. Budeš li guglao, završit ćeš na fejsu, receptima, pa malo pornića, bit će te svugdje. Google odvlači pažnju, odnosno pozornost, a moraš biti koncentriran, odnosno usredotočen. Sve što ti treba je unutra.
Korak drugi. Popiši sve, do kad ti pamćenje seže, bitne ljude u svom životu jer im na prvoj stranici knjige moraš zahvaliti. Oni su zaslužni koliko i ti što će tvoja umotvorina postati hit.
Npr. teta iz vrtića. Da ti ona nije čitala, vjerojatno ne bi postao ni pismen, a kamoli slavan, iako nisu svi slavni pismeni. Roditelji koji su donijevši te na svijet preuzeli obvezu da te odgoje i obrazuju, na stranu što obrazovanje propisuje i država, oni su svakako važniji od tete iz vrtića. Profesor hrvatskog koji te je svaki put kad si rekao pare umjesto novci zveknuo dnevnikom po glavi, nije li i on zaslužan što je u toj glavi nešto ostalo.
Ako kojim slučajem po tvojoj knjizi snime film, a onda taj scenarij dobije nagradu… Majko mila, moći ćeš zahvaliti i teti iz kantine. Nije obvezno da ti pišeš scenarij, jer ionako će iz knjige povaditi samo ono što raju zanima.
Korak treći. Počni već jednom pisati.
Zapravo, prije nego počneš, prisjeti se knjiga koje si volio, knjiga koje su te šokirale i onih koje se ne bi smjele tako zvati.
Odmah da napomenem, što se tiče bestselera, mi živimo američki san. Svatko može postati autorom bestselera. SVATKO. To je kod nas pitanje časti , financijskog zaleđa i ne pretjerano zahtjevnog čitateljskog korpusa.
Mi smo, neprijeporno, nacija pljuvača. Što god tko napiše i malo se uzdigne iznad gomile, prvo udarimo pljuvati, a neki i pročitaju. Pljuvači ne shvaćaju osnovno, a to je da su besplatna reklamna, odnosno promidžbena platforma. Što više pljuvanja, to veći interes. Jbg Johnny i to je Amerika.
Kad smo kod čitanja,ljeto je idealno za tu vrstu aktivnosti, natrpam prtljažnik knjigama i spremna sam za ljetovanje.
Godišnji odmor 2015. Da se razumijemo, ljeto nije za Kafku. Ako ti je neugodno na plaži zbog onoga što čitaš, skini omot Kafke i stavi ga na idiotariju kojom si trenutno zabavljen. Ja nemam te inhibicije, dohvatim prvu i čitam.
Zašto, zaboga?
U ruke mi je dospjela knjiga jedne naše poznate poduzetnice, koja na “duhovit način opisuje svijet hrvatskih jetsettera i dijeli modne savjete”, citat jednog našeg uglednog književnog portala. Knjizi je bila posvećena TV emisija i okrugli stol!
Jedini koristan savjet koji sam našla u toj knjizi i stvarno zahvaljujem ženi na njemu, je onaj kad kaže da žena koja drži do sebe neće Stradunom u poslijepodnevnim satima šetati u japankama, nego to moraju biti natikače optočene poludraguljima.
To mi je promijenilo život. Digla sam kredit za Stradun i natikače i spremam se uskoro pokazati urbi et orbi da sam žena koja drži do sebe.
Kao što vidiš, ti to možeš. Sjedni i piši.
Naravno da ne možeš bez ikakve pomoći, ali zato sam tu. Sigurno se pitaš kad već sve znam, što sama ne napišem novi veliki hrvatski roman.
E vidiš, tu ima nekoliko problema. Za pisanje knjižurine (ne’š napisat onu od 49 stranica, nego odmah na 490) potrebno je strpljenje, ustrajnost i dosljednost. Moja bi knjiga spajala bar tri žanra. Od tragedije, preko histerije, do komedije. To bi mogle čitati samo Eve White, Eve Black i Jane. Ali ne istovremeno.
Bitne stvari za uspješnicu bi bile, ne obavezno tim redoslijedom, malo engleskog, malo latinskog, sex, što eksplicitniji to bolje, psovke i nešto nasilja nisu na odmet. Zatim prekrasna plavuša i pametan samozatajan muškarac, te na kraju, ali ne najmanje bitno, na svakoj desetoj stranici pasus koji nitko ne razumije. To je zbog dubine, da ne ispadne kako znaš pisati samo o sexu i nasilju.
Omjere odredi sam, svatko po svom nahođenju.
Plavuša može biti pametna, ako baš mora.
Kako zašto? Ako je ona pametna, on gubi funkciju, mo’š mu dat’ da kopa kanale, umjesto da spašava svijet.
I neka kupuju namirnice u nekom velikom hrvatskom trgovačkom lancu, to ti možda pribavi sponzora, bez negativnih konotacija.
E, ako u sve to udrobiš i malo politike, uspjeh je zagarantiran.
I nemoj ni pokušati pisati bestseler u dvadesetima. Zašto? Imaš iskrivljenu percepciju svijeta, nemaš pojma o tome kako on funkcionira i sve što napišeš bit će čista fikcija. Ali ne i sciencefiction. Da bi došao do science, moraš biti malo stariji i imati nekakvo iskustvo, makar je i ono precijenjeno.
I pazi na formu. Želiš li imati hit, a želiš, forma je važnija od sadržaja. Nemoj se slučajno razlikovati. Zašto mijenjati konja koji dobiva utrku? Što valja Kurti, valja i Murti.
Hoćeš li si olakšati maksimalno, a ti lijepo plagiraj. Prije su plagijatore kamenovali, danas su moderna vremena i oni imaju svoje mjesto u društvu. A čuj, sve je već napisano. Što ti možeš izmisliti, a da to već netko nije napisao? Sve i da napišeš knjigu o svojoj babi Ruži, netko je već sigurno pisao o svojoj babi Ruži.
Sad kad sve znaš, a imaš u sebi ono što ja nemam, strpljivost, ustrajnost i dosljednost, kreni pisati uspješnicu. Nemoj se slučajno zanijeti i početi novi veliki hrvatski roman. Bit ćeš uenciklopedljen i ulektiran, ali ‘ko će to čitat’ osim književnih kritičara, djece u školama i tvoje rodbine, a i oni će od nekud izvući sažetak.
Sretno.

 

Jasminka Janeš, Zagreb

Moglo bi vas zanimati

Zvjezdano nebo

Zvjezdano nebo o njemu smo pričali o personifikaciji svega života ljubavi užitka Imao je posebno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *