“Kajkavci u Lisinskom” promovirali kulturu, baštinu i turistički potencijal svojih županija

0

ZAGREB: Već drugu godinu zaredom održava se manifestacija “Kajkavci u Lisinskom” na kojoj predstavnici pet županija: Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke, te Grada Zagreba zajedno predstavljaju ponudu ovog dijela Hrvatske.

U sklopu projekta održan je izložbeno-prodajni sajam na kojemu su posjetitelji mogli doznati sve što ih zanima o gastronomskoj i turističkoj ponudi kao i sve o kulturnim i tradicionalnim posebnostima kajkavske regije. Brojne posjetitelje, među kojima je bilo dosta poznatih osoba iz društvenog i političkog života, su na ulazu dočekale Povijesne postrojbe: Križevačka djevojačka straža, Koprivnički mušketiri, Kostelska pištola – Keglevičeva straža, Đuraki, Varaždinski husari, Plemenita Opčina Turopoljska, Zrinska garda. U predvorju koncertne dvorane svojim nastupima su goste zabavljala kulturno umjetnička društva i glazbeni sastavi.

Kajkavci su predstavili brojne poljoprivredne i tradicijske proizvode te obrt i gospodarstvo svojih županija. U Lisinskom je tako posjetitelj mogao saznati sve o toplicama, ponudi poljoprivrednih gospodarstava, o vinima, zelju, bućinom ulju… Mogle su se pogledati drvene igračke, čipka, umjetnička djela naivaca, moglo se saznati kako se gazi zelje i vidjeti kako se radi domaći putar. A moglo se i kušati štrukle, kolače i brojne druge specijalitete.

Kruna večeri je bio koncert kajkavskih izvođača na kojem su, između ostalih, nastupili: Gordana Ivanjek Tušek, Cure iz Centra, Savski valovi, TS Pleteri, Ivan Benc, Ana Fortuna, Gabrijela Hrženjak, ŽVS Kajda, Mirko Švenda Žiga, Kavaliri, Đurđevčice, Hrvatska udruga cimbalista Đurđevac i mnogi drugi, a Kotka iz Krapine je priredila modnu reviju.

A. Olujić / Z. Turkulin

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.