Elgrad d.o.o. – laminatni podovi; razlozi za odabir

0

Kao jedan od elemenata uređenja podovi su oduvijek imali posebno mjesto i često su se tretirali i promatrali odvojeno od ostatka interijera u tehničkom, ali i u oblikovnom smislu. Arhitekti su u okviru glavnog projekta morali specificirati gornji sloj poda i podovi su izvođeni u skladu s osnovnim projektom. Tako smo navikli da su nam podovi u interijeru uglavnom unaprijed zadani i izvedeni, a mi se u uređenju moramo njima prilagoditi. Sve to je rezultiralo time da smo svjesno ili nesvjesno skloni oprostiti veća ili manja odstupanja izgleda poda u odnosu na opći dojam interijera. U zadnjih nekoliko godina to se malo promijenilo jer izvođači često prepuste krajnjem kupcu izbor podova. No, kako rijetko tko u toj fazi ima razvijen koncept ili projekt uređenja, opet imamo sličnu situaciju, malo ublaženu time da smo sami odabrali podove, ali još uvijek nismo,niti možemo biti sigurni u to da će podovi biti savršeno uklopljeni u odabrani koncept. Nadalje, uvriježen koncept biranja podova je – nekoliko vrsta keramike ili kamenih ploča za hodnike, kupaonu i kuhinju i po jedna vrsta za dnevnu sobu i spavaće sobe. Znalci će znati odabrati sve to da se savršeno uklapa, oni koji nisu znalci odabrat će po osobnom ukusu ono što im se dopada i svi će biti zadovoljni. No ostaje činjenica da je horizontala našeg interijera rascjepkana i narezana bez one fine povezanosti, zaokruženosti i vizualnog kontinuiteta kojem smo se skloni diviti kad gledamo vrhunski izvedene interijere.

Ono što nam se nudi kao savršeno rješenje za elaborirane probleme je uporaba laminatnih podova. Naime, veliki svjetski proizvođači podova u svojoj standardnoj ponudi imaju proizvode koji su ciljano razvijeni upravo u tu svrhu. Egger tako ima seriju od tri različite vrste podova od kojih svaki svojim karakteristikama minuciozno i sustavno rješavaju svaki od problema koji se mogu javiti prilikom popločenja bilo koje prostorije u stanu ili u poslovnom prostoru, istodobno dijeleći isti ili sličan dizajn boja dekora i površinske obrade.
Reći će netko – laminatni podovi i podići obrve, jesu li to oni isti škriputavi, ispresavijani podovi, s iskrzanim rubovima na uzdužnim fugama i zijevajućim poprečnim fugama, koje se pojave nakon par koraka? Dobro pitanje i prizivanje na oprez.

Tri su glavna razloga koji uzrokuju navedene mane – loše pripremljena podloga, primjena tipa poda koji nije primjeren za opterećenje korištenja i konačno tehnološka nesavršenost. Međutim, ovi novi proizvodi o kojima govorim sa starim materijalima dijele zapravo samo ime. Temeljem iskustva od više desetljeća i primjenom potpuno novih materijala uspješno su eliminirane sve mane.

Više o novitetima tvrtke Elgrad d.o.o. pročitajte na www.elgrad.hr

Elgrad d.o.o.

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime