Čuli ste ju da pjeva, ali ne znate puno o njoj?

0

Godina je 1983. Sarajevo i cijela Juga se pripremaju za sportski događaj kakav se više nikada neće doživjeti na prostorima zemalja bivše države  – Zimske Olimpijske Igre. 14 po redu.

Novovalni udari Azre, Filma, Haustora, Eektričnog orgazma, Idola... su nestali. Rokenrol je krenuo nizbrdo, a onda je bljesnula jedna pjesma, jedna iskra koja je zapalila mnoga srca i ljude natiskane po sobama stanova i kuća na tulumima – znate, u to doba tulumi su bili normalna stvar – bez telefona, mobitela, interneta i fejsa ljudi su se sjajno zabavljali.

Sarajevski momci koji su se nazvali Valentino te godine su objavili istoimeni debitantski album, a nosi ga stvar koja se zove Volim te još. Svi mi znamo stihove koji se usijeku duboko u tijelo i nikad ne izlaze:

Čuj stari noćas odlazim iz ovog grada

Ne vjeruj u mene jer više nikad nećeš čuti

Volim te još

Kao prije

Mislim na nas

Kao prije…

Pjevala ih je tada 20 godišnja cura Amila Sulejmanović. Postala je prateća pjevačica i Bijelog dugmeta, a dogodila se i velika i burna ljubav između Amile i pokojnog bubnjara Bijelog dugmeta Ipeta Ivandića. Amila 1989. odlazi u London gdje i danas živi.

1985. ušao sam u Robnu kuću Petrinjka i na odjelu za prodaju gramofonskih ploča i kazeta kupio sam vinilni album Amile koji se zvao Kakav divan dan.

Oni koji se razumiju u materiju – kažu da je Amila bila jedan od boljih vokala na ovim prostorima.

Za PS portal M.Šantek

 

 

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime