Benighted: Brutalan sam majko na bijelome brodu

0

Kada je davne 1978. godine izašao debitantski album „Ne cvikaj generacijo“ Atomskog Skloništa, kritičari su govorili kako je to jedan od najupečatljivijih albuma tog vremena. Atomci su bili čudo, ujedno i novi hit bend na tadašnjem jugoslavenskom tržištu. Svirali su tvrdi hard rock bez primjesa narodnog melosa koji su recimo koristili Bijelo Dugme. Na tom albumu se nalazi pjesma „Pomorac sam majko“ koja me uvijek baca u jednu drugu ideju, a ona je vezana za neke druge glazbene žanrove.

Dvadeset godina nakon izdanja „Ne cvikaj generacijo“ osnovan je tehnički deathgrind metal bend Benighted iz Saint-Étiennea u Francuskoj. Isprva je Benighted zamišljen kao projekt članova francuskih death i black metal bendova Dishumanized, Darkness Fire i Osgiliath, međutim ubrzo se projekt pretvorio u matični bend. Prvu postavu činili su pjevač Julien Truchan, gitaristi Olivier Gabriel i Liem N’Guyen, basist Christophe Charretier i bubnjar Fred Fayolle. 2000. godine sami produciraju i objavljuju prvi studijski album „Benighted“ te započinju turneju po Francuskoj gdje stječu popularnost. Svoj drugi album „Psychose“ izdaju 2002. godine, a njihov glazbeni stil postaje tehnički kompliciraniji i prilično brutalniji.

Na trećem albumu „Insane Cephalic Production“ iz 2004. godine konačno stvaraju svoj jedinstveni stil koji kombinira brutalni death metal, black metal, grindcore, thrash i hardcore. Priličan broj stilova zahtjeva izvrsno vladanje ritmovima i glazbenim instrumentima, jer učestali prijelazi iz stila u stil uvelike kompliciraju izvedbe čak i najvrsnijim glazbenicima, još štoviše jer je Benighted brz i žestok bend. Julien piše tekstove o psihičkim bolestima inspiriran osobnim radom u psihijatrijskoj bolnici, stoga je cjelokupni dojam prilično uznemirujući.

Nakon turneja s Morbid Angel, Deicide i Fear Factory, Benighted 2006. godine izdaje svoj četvrti album „Identisick“ na kojemu je obrada pjesme „Suffer the Children“ britanskih velikana Napalm Death. Na albumu ujedno gostuju pjevači Christophe Gérardin iz Kronosa i Leif Jensen iz Dew-Scenteda. Slijede albumi „Icon“ (2007.) i „Asylum Cave“ (2011.), a zatim album „Carnivore Sublime“ (2014.) koji donosi izvrsnu pjesmu „Spit“ na kojoj gostuje Niklas Kvarforth, osnivač švedskog black metal benda Shining, a video uradak za pjesmu dobiva izvrsnu produkciju. Posljednji album „Necrobreed“ izdali su 2017. godine, a za prvi singl „Reptilian“ snimili su video spot koji još jednom svjedoči kakvim se temama bavi Benighted.

Brutalni deathgrind metal glazbeni žanr definitivno nije za svačije uši, međutim oni koji razumiju takvu vrstu glazbe zasigurno će cijeniti tehniku kojom se koriste ovi francuski glazbenici. Dakle, zaključak cijele priče je da su Atomsko Sklonište, kao i Black Sabbath, samo začetnici glazbene evolucije koja je naposljetku završila kao brzi i ekstremni brutalni death metal. S obzirom da Benighted vole surađivati s drugim bendovima i da povremeno vole obraditi stare hitove death metal scene, siguran sam da bi obradili i pjesmu „Pomorac sam majko“, ali u svome stilu koji bi glasio: „Brutalan sam majko na bijelome brodu“.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.