Brujeria – grande cojones

0

Mislim da u Hrvata još dugo neće biti bendova poput meksičkih ekstrema Brujeria. Svoj glazbeni put započeli su u Tijuani još davne 1989. Od početka karijere pjevač Juan Brujo i ostatak ekipe prikazivali su iznimnu brutalnost i ekstremnost, nažalost govoreći o istini i stvarnim događajima. Masakri, droga, sex, imigracije Meksikanaca, mržnja prema Americi, politika, sotonizam. To su teme koje su uspješno obrađivali. Njihovi glazbeni izričaj je svojevrsni death metal, a tekstovi su isključivo na španjolskom.

1993. objavljuju svoj prvi album „Matando Gueros“ čiji cover krasi odsječena ljudska glava. Klasičan kraj obračuna meksičkih bandi. Potom, 1995. izlazi album „Raza Odiada“ koji započinje govorom na političkom skupu, a govornik bješe Pete Wilson, bivši guverner Kalifornije. Njegove riječi govore o progonu Meksikanaca, a zatim se začuju pucnji i opći kaos. Brujeria je ušla u glazbenu političku raspravu kakvu nisu započeli niti slavni revolucionari Rage Against The Machine.

2000. godine izlazi album Brujerizmo, opasno brutalan nosač zvuka i nakon toga dolazi do prekida rada grupe. Kružile su razne priče o razlozima raspada Brujerie, odnosno njihove dugogodišnje stanke. Juan je navodno završio u zatvoru zbog paljenja američke zastave na pozornici, na kojoj je usput imao pištolj, vreću marihuane te kao i uvijek – mačetu za pojasom.
Što god da se zbilo, Brujeria se vratila na velika vrata. Čim je Donald Trump pobijedio u utrci za američkog predsjednika, ekipa je izbacila singlicu „Viva Presidente Trump!“, a na coveru je Trumpov portret s mačetom zabijenom u čelo. Uslijedio je album „Pocho Aztlan“, izbačen je video za pjesmu „Plata o Plomo“ koji je bolje ne gledati, odnosno mogu samo oni s vrlo snažnim želucem. Radi se o truplima članova meksičkih bandi. Načina za ubijanje im ne nedostaje.

Ali zamislite, što bi se recimo dogodilo Hladnom Pivu ili Dubiozi Kolektiv da su nakon pobjede Andreja Plenkovića ili ranije Zorana Milanovića objavili ovakve pjesme? Otvoreno rekli što misle o pobjedniku. Mislim da pozornice više ne bi vidjeli, stoga pozdravljam Brujeriu (koju slušam još od 1993.) i zahvaljujem se na istini koju promiču. Brutalni su, ludi kao šibe, ali i iskreni za razliku od političara o kojima govore.

Mario Lovreković – Lovra

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime