Početna / Cobra / Hoću li te vidjeti noćas u ovom vlaku?

Hoću li te vidjeti noćas u ovom vlaku?

1985. ili 1986. – ne sjećam se točno, ali znam da je na par stotina metara od moje kuće postojala željeznička pruga kojom su dolazili vlakovi iz daljina, zviždali izdaleka, tutnjali, tresli prozore, dovozili i odvozili putnike prema Sisku ili banijskim brdima. Zastajali su na željezničkom kolodvoru nakratko i nastavljali dalje.

1985. ili 1986. – ne sjećam se točno, ali znam da se u mom kazetofonu pojavila kazeta Rain Dogs – američkog pjevača Tom Waitsa (https://bs.wikipedia.org/wiki/Tom_Waits). Ono što se čulo na zvučnicima bilo je potpuno drugačije od moje tadašnje opsjednutosti rockom i punkom, ovo je bilo sporo, vrlo teško svarivo glazbeno štivo, s likom koji je imao toliko hrapav glas do boli. Bio je to jedan od onih albuma koje kao klinac baš i ne možete zavoljeti, ali postojala je na toj kazeti jedna pjesma koja mi je ostala u uhu. Zvala se Downtown Train. O gradskim vlakovima koji piče kroz megapolis New York, o Tomu koji u tim vagonima susreće na tisuće djevojaka koje bježe iz svojih malih svijetova pokušavajući napraviti nešto od svojih života, i traži jednu od njih. Jednu o kojoj je i napisao ovu pjesmu.

Vlakovi pored moje kuće su zviždali i nestajali u daljinama , a ja sam preslušavao Tom Waitsa. Vlakova pored moje kuće više nema, a Tom danas slavi rođendan. Još je živ. Još uvijek ima hrapavi glas i još uvijek se pita “Hoću li te vidjeti noćas u ovom vlaku?”

M.Šantek

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *