365 je prošlo dana: Petrinjski anđeo od blata – Syke – Kamikaza (Hram)

0

Te sad već prilično daleke 2001. godine upoznao sam dečka koji je bio sastavni dio legendarnog petrinjskog hip – hop sastava Hram Straha, duboko navučenog na Rap glazbu, dečka koji  je smišljao u glavi rime, dečka koji se nazvao SykeKamikaza, a u osobnoj karti mu je pisalo “civilno” ime – Saša Pavlović.

U to vrijeme bio sam dio glazbenog projekta koji je izišao na CD-u koji se zvao Petrinja u kući, gdje su zajedničkim snagama svoje snimke zabilježili grupa Rafal, Ivan Selak i Hram Straha. Morao sam ga pitati o tom dobu.

PS portal: Kada stvari krenu loše, političari imaju sjajnu poskočicu, pitanje koje uvijek pali i koje skrene pažnju s trenutnih problema – Gdje si bio 1991.? Gdje si ti bio 2001.?

SykeKamikaza: Mislim da je to period moga života koji će mi biti gotovo nemoguće zaboraviti.

Kada se sjetim toga vremena moram ga promatrati iz više segmenata. Prvenstveno, uhvati me osjećaj melankolije kada se sjetim mladosti i pozitive koja je u to doba  pokušavala reanimirati Petrinju. Makar je samo par godina prošlo od završetka nesretnog rata i njegovi su se razarajući tragovi još uvijek dobrano mogli osjetiti u gradu, ljudi su pokušavali promijeniti sve što je bilo negativno svojim pozitivnim stavovima i riječima koje su mi se ponekad činile poput nekakve mantre. U stilu, ”eto, prošlo je, svašta je bilo, ali izgradit ćemo iznova sve porušeno, bit će posla, bit će tu života, opet…”

Mi klinci, zaluđeni Rap glazbom (kada kažem ”Mi”, mislim na Zorana, Karla, Bojana i mene), pokušavali smo svoj doprinos dati kroz glazbu kojom smo se u to doba počeli baviti, temeljno samo iz poriva, ideje i testiranja samih sebe kako bi dobili odgovor na pitanje koje smo postavili sebi samima…”možemo li mi to uopće raditi imalo slično Američkim reperima?”… koji su nam predstavljali uzore.

Kasnije je to preraslo u nešto puno važnije i veće od vlastitog testa.

U osnovi, bio je to amaterizam do same srži, snimanje na magnetofon, u nemogućim uvjetima, daleko od ikakvog profesionalnog rada i nezreli tekstovi sa jedne strane, a druženje, zabava i prijateljska ljubav, sa druge, lijepe uspomene za koje se nadam da nam ostaju za čitav život.

Ps portal: Dođe li ti da uzmeš telefon, okupiš tu staru ekipu i napraviš neki koncert?
SykeKamikaza: Napravili smo tako nešto prije par godina u petrinjskom disco klubu, u sklopu prezentiranja video spota za pjesmu ”Ovo nije naša zemlja”.Okupili smo se nakon cijele vječnosti da ponovno sva četvorica zajedno stanemo na istu pozornicu i bilo je fantastično, još jedna nezaboravna uspomena, događaj koji bi svakako želio ponoviti.

PS portal: Kako god bilo spotovi Hrama straha i Hrama poslije su ustvari promovirali Petrinju na puno jači način od mnogih drugih “normalnijih” projekata i promidžbenih materijala?
SykeKamikaza: Pa valjda smo uvijek bili (i ostali) lokal patrioti. Mnogi nam to guraju pod nos, ali što ima loše u tome ako zaista i od srca voliš grad u kojem živiš?

Koliko smo ga uspješno prezentirali kroz svoju glazbu ostaje drugima na prosudbu. Lijepo je kad se nešto spontano rodi iz želje za promjenom na bolje, makar i kroz prizmu negativnih okolnosti koje nas nažalost okružuju. Mi smo se primili socijalne tematike, ne da bi izgledali kao nekakvi opaki reperi gladni kruha, već što je to nezaobilazno, jer smo to smatrali svojom dužnošću prema novim naraštajima, opisujući stvari onakvima kakve zaista jesu u želji kako bi inspirirali druge i dali im snagu za promjene, naravno na bolje.

PS portal: Beccy i vrijeme rokanja dalje?
SykeKamikaza: U vrijeme nastanka pjesme ”Mi rokamo dalje”, dolazi do raspada Hrama Straha.Ne volim taj termin ”raspad”, jer se obično veže uz nestajanje nečega u lošim okolnostima a sa nama to nije bio slučaj. Neki su od nas izgubili interes, prestali smo skupa raditi glazbu ,ali smo do dana današnjeg ostali prijatelji.Obzirom da smo od četvorice ostali dvojica, Beccy (Zoran Peškir) i ja, odbacili smo i naziv banda Hram straha i ostavili Hram.

Beccy i ja i dalje pišemo tekstove i radimo glazbu. U planu nam je snimiti i zajednički album na kojem već duže vremena radimo.

PS portal: Tvoj dugo nadolazeći album “Labirinti straha i nemira” već dugo nadolazi. Reci nam nešto o njemu?

SykeKamikaza: Teško je taj projekt opisati samo u par riječi, za mene je on više od nekoliko pjesama složenih na cd-u, za mene je on cjelina u smislu kompletiranja samoga sebe, misli i osjećaji izvađeni iz ladice na kojoj piše ”ne otvaraj, NIKAD!”, sukob samog sebe sa samim sobom, put od granice raspadanja do ponovnog spajanja u jedno kroz filter svega što me okružuje, surovu stvarnost za koju nikada nisam imao dovoljno dobar želudac.

Kako bi podrobnije opisao svoj album koji sam nazvao ”Labirinti straha i nemira”, gledajući njegove glazbene karakteristike najbolje je reći sljedeće:Nikad se nisam pretjerano oduševljavao klasičnim rap beatovima u kojima se prožimaju već poprilično izlizani sample-ovi, jer sam oduvijek gajio ljubav prema live instrumentima, smatrajući da kako ”ruke koje sviraju” imaju daleko veću moć stvaranja ugođaja u glazbi. Doslovce sam ”vukao za rukav” sve glazbenike sa kojima sam ili surađivao ili cijenio njihov rad i molio za ponoć. Najviše me zapravo iznenadila lakoća sa kojom su pristajali na suradnju i to koliko im se cijela priča koju pokušavam složiti dopala. Neopisiv je ponos i zahvalnost koju sam osjećao dok smo snimali instrumente u studiju i  promatrali  kako  moje pjesme polako dobivaju ”krv i meso” i žive!

Tako su tu uz mene i Beccy-a, nezaobilazni producent albuma Costa Ipsa, zatim, Skole (mc, Sound Impuls), Vladimir Juričić (gitarista, Rusway), Leo Radan (klavijature, Rusway), Duško Ilijević, Silvio Lončarić, Taher Sanuri, Dj. Makro Polo, tamburaški sastav Petrinia, Muhamed (mc), Nenadjebivi (rap band), Igor Pavleković (Bulldozer, Zele svira Opću), Dj Chill, Djordjija & Elizabeta Palić (Husar&Tomčić škola pjevanja), Joe Kaplowitz (Joe Kaplowitz trio), Marko First (violinist) i Mayer (mc, Malter Crew).

PS portal: Facebook je danas, kažu mnogi zakon. Njegovim bespućima upravo kruži tvoj single “Anđeli od blata” – na taj način može doći do puno ljudi. Kako je nastao taj single?

SykeKamikaza: Da, single ”Anđeli od blata”, prvi je sa albuma i zapravo je uvod u priču koja je prožeta kroz 13 pjesama, koliko sadrži album. Pjesma je moj osvrt na mnoge probleme koji okružuju današnjeg čovjeka. Prožeta je metaforikom u liričnom smislu i svojevrsni crossover između rapa i new age metala. U planu je izrada i video spota za istoimenu pjesmu koji bi treba biti u idejnom i produkcijskom obliku apsolutni odmak od klasičnih rap video spotova koje možemo vidjeti svakodnevno. Zato, kada video izađe, svakako obratite svoju pozornost.

PS portal:Pratiš li lokalne medije i kako ti se čini pojava PS portala na toj sceni?

SykeKamikaza: Pratim, naravno, koliko mi to posao i ostale obaveze dozvoljavaju.

Svakako mi je drago da postoje portali poput PS-a, ovom prilikom Vam se zahvaljujem na ukazanoj prilici i želim vam još puno godina uspješnog rada.

Hvala, Syke – Kamikaza (Hram)

photo : Mladen Cukor

cover art : Syke-Kamikaza (Hram)

Za PS portal M.Šantek

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime