Zack de la Rocha: Killing In The Name

0

„Fuck you, I won’t do what you tell me!“ – poručio je davne 1992. godine Zack de la Rocha, glazbenik čiji izričaj označava samo jedno: REVOLUCIJU.

Zack je rođen na današnji dan 1970. godine, a zajedno s Tom Morellom je osnivač jednog od najvećih bendova u povijesti čovječanstva: Rage Against The Machine. Njihovo pojavljivanje na sceni bilo je doista revolucionarno. Glazbeni stil nu metala/rap metala bio je u samome začetku, Tom Morello je gitaristički genij koji je bendu dao posebnu notu, a tekstovi/poruke koje su iznosili bili su ljevičarski, odnosno zagovarali su utopiju – slobodu i pravo. Ostatak benda činili su Tim Commerford i Brad Wilk; provocirajući vlasti i policiju, podizali su tenzije između građana Amerike (i ostatka svijeta) te spomenutih predstavnika vlasti, ali samo s jednom namjerom: kako bi osvijestili narod, krvožderne kapitaliste i lažne moraliste. Naravno, to je nemoguća misija, svjedoci smo političke prljavštine svakoga dana i to nas zapravo tjera od nas samih, samo što nemamo gdje pobjeći – svemir je predaleko i drugdje još nisu poznati uvjeti za život Zemljana.

R.A.T.M. su jasno i glasno govorili sve do 2000. godine kada su se odlučili razdvojiti. Zack je krenuo u solističke glazbene vode te je ostvario suradnju s Trent Reznorom (Nine Inch Nails) s kojim je snimio dvadesetak pjesama. Zatim je 2008. godine osnovao bend One Day as a Lion, a kasnije se ponovno posvetio vlastitoj karijeri. U rujnu 2016. godine objavio je pjesmu „Digging For Windows“ koja je najavljivala njegov album za 2017. godinu, međutim isti još nije objavljen.

Kako god svršila ili se poput feniksa uzdignula njegova karijera, Zack je ikona metal scene koja je s bendom Rage Against The Machine ostavila duboki trag u povijesti glazbe. Njihove pjesme i u sadašnjosti slušaju mladi koji preziru politiku uništenja; mada drugačije očito niti nema. Bilo bi lijepo kada bi Zack nastavio kao nekada, s prezentacijom slobode i podizanjem morala usnulog stanovništva planeta Zemlje. Možda se jednom probudimo i zaključimo kako smo pobijedili politiku?; još jedna utopija vječnih sanjara.

If you’re not turned on to Politics, Politics will turn on you (Ako niste uključeni u politiku, politika će se uključiti), rekao je Ralph Nader, američki politički aktivist, autor, predavač i odvjetnik, poznat zbog svoje uključenosti u zaštitu potrošača, zaštite okoliša i uzroka reforme vlade.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime