U Vojarni Pukovnika Predraga Matanovića danas je svečanom misom proslavljen sv. Ilija, prorok, u narodu s imenom Gromovnik, nebeski zaštitnik Vojne kapelanije .postrojbi Gromova i Tigrova koje obitavaju u ovom prostoru Hrvatske vojske. Ispred kapele sv. Ilije Gromovnika, uz zapovjednike i pripadnike dvaju postrojbi kojima je sjedište u Petrinji, nazočili su roditelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, MUP-a i drugi, a u ime civilnih vlasti, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.
Spomen misno slavlje vodio je i pola sata propovijedao vojni ordinarij u RH, biskup msgr. Jure Bogdan, uz desetak svećenika iz petrinjskih i okolnih župa te vojno-policijskih dušobrižnika. Predvoditelj je spomenuo dugu i slavnu povijest našeg kraja, a posebno stradanje Grada Petrinje i trpljenje u patnjama progonstva njegovih ljudi tijekom Domovinskog rata.
-Skupo ste platili svoju slobodu: ljudskim životima, krvlju vlastitih muževa, žena, očeva, majki, sinova, djevojaka, mladića, djece. Mnoge rane su još uvijek duboke i nisu zacijeljene. Uspomena na vojne i civilne žrtve ne blijedi. Uspomena na njih s poštovanjem se čuva. Molimo za njih i da se više nikada ne ponovi takvo krvavo zlo- kazao je vojni biskup, a velik dio propovijedi posvetio svetom Iliji proroku, čija se veličina i značaj u svim religijama ne zaboravlja ni nakon 3000 godina od njegova života, u devetom stoljeću prije Krista.
Misnu svečanost na spomen dan Ilije Gromovnika pjevanjem u petrinjskoj vojarni prvi puta uveličala je klapa sv. Matej iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, djelatna od 2014. godine, i druga takva uz sličnu sv. Mihovila u splitskoj policijskoj upravi.
Proslavi nebeskog zaštitnika vojne kapelanije prvi puta nazočilo je i izaslanstvo DVD iz Kašine, u čijim prostorijama redovito odsjedaju i prenoćuju pripadnici Gromova i Tigrova na svojoj tradicionalnoj vojnoj godišnjoj hodočasničkoj hodnji iz Petrinje do Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here