Priča: Antun Petračić
Danijel Boranić i Marijan Roginić članovi su Sportske ribolovne udruge Šaran iz Oriovca, s dugogodišnjim velikim iskustvom i znanjem kuhanja fiša, što su dokazali na 17.petrinjskoj Fišijadi. Dva Slavonca, svatko u svome kotliću, uz potporu još dva prijatelja, prvi puta sudjelujući u nadmetanju uz rijeku Kupu osvojili su drugo i treće mjesto.
–Znademo već duže o vašoj manifestaciji, ali nismo nikako stigli jer se istovremeno održavala i velika fišijada u Slavoniji. Sada smo došli, pripremili fiš po baranjskom receptu, u temeljcu samo s kuhanim lukom, bez ikakvog dodavanja masti ili ulja – dio provjerenog recepta koji donosi uspjeh doznali smo od dvojice Oriovačkih majstora, kakav su slogan nosili na svojim majicama.
Prvo mjesto Fišijade 2018. pripalo je apsolutnom rekorderu ove gradske ljetne priredbe, stalnom osvajaču najveće titule, Milivoju Horvatiću iz ekipe nazvane Stari šarmeri. Pobjednik se prisjetio kako mu je u 17 godina Fišijada ovo čak 15 pobjeda, jednom je bio drugi, a jednom nije nastupio.
– Nisam mislio ni ove godine, ali me nagovorio Mario Vrbanac, ovog puta pomoćni kuhar. Ranijih sezona pomagao je Mišo Panjkret, sada u drugoj ulozi kuhara kotlovine za naše veliko društvo. Uvijek koristim isti recept i način pripreme, primjenjujem dugogodišnje vlastito iskustvo prošireno znanjem ostalih majstora fiša, s kojima sam jednom sudjelovao na državnom natjecanju u Osijeku- veli Milivoj Horvatić.


Među 12 ovoljetnih kuharskih ekipa najmasovniji su opet bili poštari iz sjeverozapadne i središnje Hrvatske, organizirani preko Hrvatskog sindikata pošte, u čijoj je Podružnici 2. glavni povjerenik Petrinjac iz Kaniže Miljenko Gorup. U zasebnim kotlićima službeno su fiš kuhali poštari iz Siska, Kutine i Bjelovara, a kolege uz njih zajednički i neformalno subotnje popodne i predvečerje kratili već po običaju uz odojak s ražnja.
– Ovdje dolazimo 11 godina i ostvarili šarolike rezultate. Jednom smo bili prvi, dva puta drugi, tri puta treći…Ovo je moja zadnja organizacija Fišijade u Petrinji jer do kraja godine odlazim u mirovinu. Tradicija je usađena i vjerujem da će mlađi kolege nastaviti dolaziti na ovo naše kupalište- kazao nam je M. Gorup.
I ove godine za sve kupaće, gledatelje, navijače i ostale zainteresirane, uz besplatnu podjelu, 80-litarsku kotlenku fiš-paprikaša ( s 30 kilograma ribe i 15 kg dodatka) skuhali su Vladimir Šuker i Dalibor Marković, iz ŠRU Štuka-Kupa. U manjim kotlovima natjecatelja u dva zadana sata krčkalo je tri kilograma šarana, soma i štuke s prilozima i dodacima po vlastitim kuharskim receptima, a njihovo umijeće usklađenosti boje, gustoće, cjelovitosti ribe i okusa ocjenjivalo je povjerenstvo u sastavu Darko Kirin (prvak Hrvatske u spravljanju ovog specijalteta), Zdravko Ljubešić, Boris Zlonoga, Željko Kotaranin, Vladimir Šuker i Danijel Jagić.
Na večer su predsjednik SRU Štuka-Kupa Tihomir Ćorić i gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović u ime domaćina, organizatora i pokrovitelja uručili nagrade najboljima za fiš i natjecanja u izlovu ribe bjelice na plovak, tradicionalnog prijepodnevnog popratnog programa cijele manifestacije. U tome dijelu najbolji su ribolovci: kadeti-Dominik Vrbanac, Arijan Babaj, Patrik Vrbanac, juniori-Matija Šimek, Luka Šimek, Leo Prečanica, seniori-Milan Kaurić, Siniša Sremić, Albin Križanec, žene-Sanja Vrbanac, Željka Norković, Jana Vrbanac.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here