U petak su župljani župe Maja i njihovi gosti proslavili blagdan svoga zaštitnika. Za one koji se još nisu susreli s ovim krajem naše Domovine, evo samo par povijesnih podataka o ovoj župi koja spada među najstarije na Banovini. Prvi se put u povijesnim izvorima spominje 1327. godine pod imenom Sračica. U istraživačima poznatom popisu župa gorskog arhiđakonata iz 1334. navedena je crkva Blažene Djevice Marije u Sračici. Autor knjige „Glina i okolica“ iz 1980. godine, pok. mons. Mijo Dukić- nekadašnji župnik Gline i Maje i sam je bio u dilemi kada je župa točno osnovana i pod kojim imenom, ali tvrdi da je njezine korijene treba tražiti još u 13.st. pa i ranije, a ime joj je u početku vezano za stari grad Sračica. Spomenuta je crkva bila sagrađena uz zidine grada i razorena u turskim pustošenjima. Krajem 17 st, na istom se mjestu gradi nova, također drvena crkva u čast sv. Ilije Proroka kojeg su, navodno, štovali i Turci pa je puk vjerovao da crkvu neće porušiti. Drugi je razlog zaštita od požara: naime, sv. Ilija se u narodu štuje kao zaštitnik od groma i vatre. Već 1727. godine podignuta je druga crkva posvećena sv. Iliji, nešto veća od prethodne. Uz crkvu bilo je i groblje. Godine 1830. sagrađena je nova velika, zidana crkva posvećena istom svecu, a ova na brdu je zapuštena i srušena. Radi pristupačnosti, nova je crkva smještena u nizini, na području sela Sračica, na lijevoj obali rječice Maje. Uz crkvu je sagrađen i župni stan. Župa mijenja ime u župu Maja jer je stari grad Sračica napušten, a selo Maja postaje središtem vojske i okolnih sela. U župu spadaju sela: Maja, Dolnjaci, Svračica, Prijeka i Ravno Rašće. Župa je stoljećima imala svog župnika, a tijekom 20. st. istom se u više navrata, kao i danas, upravlja iz Gline. Među najglasovitije majske župnike svakako spadaju Josip Marić, rodoljub i pjesnik, Pavao Leber- Glinjanin, sjajni kroničar svoga vremena, Franjo Žužek, Mato Kolundžić, Franjo Jurak, Josip Frkin i Mijo Dukić. Svaki je na svoj način ostavio snažan i upečatljiv trag u povijesti ove župe.


Blagdan sv.Ilije Proroka slavi se 20.srpnja. Nekad je to bilo veliko proštenje s rijekom vjernika koji su sa svih strana hrlili u pitomu majsku dolinu. Održavali su se i sajmovi – stočni i robni. Ali, vrijeme je učinilo svoje: crkva podignuta 1830. srušena je u Domovinskom ratu, ali je obnovljena i posvećena 25. lipnja 2012. Uz crkvu je podignut i spomenik poginulim župljanima. Upravo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća po predstavnicima grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mještana, čitanjem prigodnih stihova i imena poginulih te molitvom za sve stradale, započela svečanost obilježavanja blagdana zaštitnika župe Maja. Sv. misu je u župnoj crkvi služio domaći župnika Ivica Mađer, a nadahnuto i snažno propovijedao je trajni đakon i savjetnik za hrvatske branitelje Vjekoslav Uvalić. Župni zbor iz Gline svojim je pjevanjem uveličao misno slavlje.
Kaže naš narod „Poslije Ilije sunce milije…“ Nakon obilja kiše, danas je grijalo onako kako to u srpnju baš i treba. Krupna tuča kojom je bilo popraćeno nevrijeme koje je zahvatilo majsku dolinu prije par dana, ostavilo je trag na usjevima. Nadajmo se da će se oporaviti i donijeti svoj urod. A kako će dalje biti, ostaje nam vidjeti …
I dok je sunce polako padalo za visoku Gradinu, okupili su se Majani i njihovi gosti u cintoru da se malo rashlade i okrijepe te prozbore koju riječ. Pod spomenikom se pod zadnjim zrakama žarilo cvijeće, drhtale svijeće, tiho je šuškala zastava…U meni su negdje zapeli stihovi napisani rukom Ivana Goršete koje je pročitala njegova sestra Katarina:
„U kamenoj stijeni imena nedužnih ljudi
ovdje sada vječno traju
što proliše svoju krv
za Hrvatsku i za selo Maju.
Nek` svaki putnik ovdje zastane
dok se vije crven,bijel i plavi,
jer nova povijest tu se sada piše
da se nikad, nikad ne zaboravi“
Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here