Opće je poznato kako mladi ljudi masovno bježe iz Hrvatske. Najveći razlog je potraga za poslom, mada mnogi napuštaju domovinu jer ne mogu gledati nepravdu koja svakim danom raste unutar društva. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije se promijenila i svijest ljudi; djece je sve manje, umirovljenih sve više, međutim naše vladajuće ništa od toga ne zabrinjava. Jednako zbore lijevi i desni, a kada treba učiniti konkretne pomake i reforme – nigdje nikoga. Jasno je da su vladajući upravo oni koji već imaju vlastite tvrtke, pozamašna sredstva na bankovnim računima, utjecajne supružnike i zapravo se smiju u lice onima koji pokušavaju nešto napraviti za ovu napaćenu zemlju.

Mladi zagrebački par Ana Marija Petrić i Matija Paskaš napravili su nešto nesvakidašnje. Naime, Ana Marija je dobila otkaz dok je bila na porodiljnom, a Matija je bio zaposlenik u jednoj privatnoj tvrtki. Počela su nezadovoljstva; Ana je bila nezaposlena, Matija prilično ambiciozan, a s obzirom da su često putovali i pratili što se događa u drugim zemljama, zaključili su kako moraju napraviti nešto čega nema u Hrvatskoj.
Ideja im se javila dvije godine prije otvaranja prvoga dućana u Masarykovoj, kojega su otvorili dva dana prije Dana svih svetih 2012. godine, stoga je Harissi službeni rođendan upravo na Halloween.

“Ana je primjetila da se ja stalno živciram oko rekreiranja jela na koja sam naišao dok sam radio na cruiserima (jer nisam imao potrebne začine), pa je razgovor između nas dvoje sve više tekao u smjeru začina i općenito namirnica koje se koriste u kuhinji. Počeli smo planirati, Ana bi radila kao prodavačica, a profit nam nije bio bitan, odnosno najbitnije je bilo da ne poslujemo ispod pozitivne nule. Jedno od načela je bilo da se poslovanje ne smije bazirati na sivoj ekonomiji. Mnogo vremena smo posvetili vizualnom identitetu, zaštiti istoga, obilaženja kvalitetnih kontakata u inozemstvu, opet mnogo putovanja te u isto vrijeme traženja adekvatnog prostora. Od same ideje do otvaranja prošlo je dvije godine.“, rekao nam je Matija te nastavio: „Najsmješnije od svega je to da nikome o ničemu nismo govorili kako ne bi urekli posao, te smo zbog toga izgubili neke prijatelje koji nisu to mogli shvatiti. Ime Harissa je moja ideja, a jednostavno je izletjela jedan dan kada smo Ana i ja razgovarali (harissa je poznata tuniška ljuta pasta koja se u cijeloj sjevernoj africi upotrebljava na jednak način kao što mi upotrebljavamo sol i papar, stoji na stolu u svakome restoranu).

Tako je otvorena Harissa – prvi hrvatski spice store! Od samoga početka kritike su bile odlične, ponuda još bolja, gotovo sve, odnosno 95% proizvoda se kupuje u rinfuzi te se prije kupnje začini i čajevi mogu pomirisati i okusiti. Harissa je isključivo prodavaonica PREMIUM proizvoda i do danjašnjega dana nismo pokleknuli u tome bez obzira na cijene koje vladaju svjetskim tržištem. Slijedeći korak bio je webshop za koji smo također htjeli besprijekoran dizajn i mnoštvo informacija. Kao i dućan, i webshop je od samih početaka dobro primljen kod ljudi.
U vrijeme od otvaranja dućana u Hrvatskoj je bilo ono vrijeme MasterChefova, Krušaka i jabuka, nekako se cijela ta gastronomska scena polako počela buditi, jačati – ovo vrijedi pogotovo za veće hrvatske gradove, tako da smo svako malo davali neki interview za novine ili televiziju, što nam je bilo od iznimnoga značaja s obzirom da smo tek počinjali.

Jedno od glavnih pravila našega poslovanja je da ne odobravamo odgodu plaćanja nikome, zbog toga smo izgubili par dobrih poslova, no na taj način stvarno možemo kontrolirati likvidnost za razliku od mnogih tvrtki koje to ne mogu. Tome u prilog ide i to što većinu naših dobavljača podmirujemo avansno. Uvodimo HACCP uz pomoć Bureau Veritas Hrvatska koji nas i danas prate, a godinu kasnije uvodimo i Bio certifikat također preko Burau Veritas Hrvatska. Ulažemo dosta sredstava u stvari koje se ne vide kako bi ostali zdravi iznutra i mogli odgovoriti na potrebe kupaca i samoga tržišta. Jedan od sve važnijih segmenata postaje veleprodaja, pravnim subjektima, hotelima, restoranima i kafićima. Sve više začinskih mješavina počinjemo raditi sami jer smo nabavili pojedine strojeve koji su nam to omogućili. Otvorili smo i drugi dućan koji se nalazi u City Centeru one na Jankomiru, uređenom u istom stilu samo nešto skromniji kvadraturom. Nakon njega otvoren je i treći dućan na Kvaternikovom trgu. Trenutno imamo 15 stalno zaposlenih djelatnika, te primamo studente prema potrebi. U posljednje vrijeme ima sve više konkurencije, međutim mnogi su prestali poslovati jer su gajili mišljenje da će samo tako zaraditi, no ovo je posao kojega shvaćamo jako ozbiljno i valjda zato opstajemo.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matija povremeno predaje o začinima na Kulinarskom Institutu u Sisku i vlasnik je titule „majstor kuhar“. Uspjeti se može, to je činjenica, i upravo bi ovu priču trebali pročitati svi koji nezainteresirano sjede u Saboru i to kako bi konačno donijeli reforme kada su u pitanju malo i srednje poduzetništvo. Ana i Matija su možda imali sreće, međutim ona prati hrabre, stoga možemo zaključiti da je Harissa Spice Store dobar primjer mladima koji ostaju u domovini.

Glavni recept bi glasio ovako: Razmišljati, stvarati ideje, inovacije, pasti stotinu puta, ponovno ustati i krenuti ispočetka.

http://www.harissa.hr

Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here