Josip Pereković u Sisku je u 25 tjednu trudnoće rođen uz poteškoće u porodu, a od svojih vršnjaka različitost ga čini nemogućnost slobodnog i samostalnog kretanja. Dječak boluje od cerebralne paralize, sada desetgodišnjak školu pohađa u kolicama, ima asistenta i s odličnim uspjehom završio je drugi razred OŠ Braće Ribar u Sisku. Poboljšanje njegova stanja moguće je uz posebnu terapiju, ali i vrlo skupu: jedna košta 13.000 kuna, potrebno ih je provesti optimalno 12, što je ukupno 162.000 kuna. Toliki trošak veliko je financijsko opterećenje za obitelj Pereković u kojoj je otac Slavko hrvatski branitelj, pripadnik specijalne policije Osa, ranjen na Velebitu, a član HVIDR-a Petrinja.
Ova udruga, zajedno s Udrugom ratnih veterana Domovinskog rata Grada Petrinje i podružnicom za Petrinju Udruge hrvatskih branitelja policije SMŽ na Gradskom kupalištu Petrinje organizirali su cjelodnevnu subotnju humanitarnu akciju „Nitko ne može učiniti sve, ali svatko može učiniti nešto“. Igrači belota uplatili su kotizaciju od 30 kuna po osobi, a lovački gulaš, skuhan od doniranog mesa iz lovačkih udruga, objedovao se uz simboličnih 15 kuna po porciji. Tako je prikupljeno ukupno 7000 kuna, od čega 5000 kuna izravno na kupalištu i još je 2000 kn pridodala Mala liga viseće kuglane hrvatskih branitelja i invalidnih osoba središnje Hrvatske.
-Pomogli smo, barem malo, obitelji našeg člana, prijatelja i suborca. Važno je da ne uđu u kredite i dugove. Ima nade za Josipa – u ime organizatora kaže Antun Pintar, predsjednik HVIDR-a Petrinje.
-Moj Josip već je uključen u posebnu rehabilitacijsku terapiju koja traje šest dana u tjednu, po šest sati dnevno na šest sprava i vidljivi su pomaci. Zahvaljujem svim sudionicima petrinjske akcije – kaže Slavko Pereković, koji je cijelu subotu proveo na kupalištu.
Slično novčano pomaganje za Josipa proširit će se i na Zagreb, o čemu smo detalje doznali od Dražena Pilića-Kapare, predsjednika Kulturne športske braniteljske udruge Hrvatske.
– U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski sredinom rujna kazališnu predstavu Rodijaci izvest će HNK iz Mostara, a početkom kolovoza gostovati Hrvatski centar za kulturu Bunjevačko kolo iz Subotice i s obje priredbe sav prihod namijenit ćemo malom Josipu – novu humanitarnu namjeru najavljuje D. Pilić- Kapara.
Troškove rehabilitacije Josipa Perekovića pomažu i u glinskom kraju, iz kojeg je njegov otac Slavko: novčana sredstva prikupljaju se na poziv Marijana Štingla, župnika u Viduševcu.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here