Nikada nije bilo sumnje da će grupa Korn ostaviti veliki trag u povijesti nu metal glazbene scene. Izlaskom njihovog prvog albuma „KoЯn“ iz 1994. sve je postalo jasno. Prije svega to je bio svojevrsni pozitivni šok, jer do tada nitko nije svirao na takav način.

Bend je osnovan 1992. u Bakersfieldu, California, a temelj su postavili gitarist Brian „Head“ Welch i basist Reginald „Fieldy“ Arvizu. Kada su imali svega petnaest godina u školi su upoznali gitaristu Jamesa Shaffera poznatijeg pod nadimkom „Munky“. Tražili su bubnjara i ubrzo im se javio trinaestogodišnji David Silveria. Počeli su svirati, održavati probe u Davidovoj garaži, imali su sve osim vokala. Sreća je bila na njihovoj strani, stoga su jedne večeri u baru začuli glas Jonathana Davisa i odmah su znali kako on mora biti član tada još neimenovanog benda. Nakon kraćeg nagovaranja Jonathan je pristao, te dao prijedlog za naziv grupe: Korn.

Put do slave bješe relativno spor. Isprva su svirali kao predgrupa slavnim bendovima kao što su Megadeth i Marilyn Manson; naime prvi album nije bio pretjerano popularan mada je naposljetku gotovo zaslužio zlatnu nakladu, a potom su 1996. izbacili svoj drugi album „Life is Peachy“ koji im je donio veću popularnost i samostalne koncerte. Treći album „Follow the Leader“ iz 1998. otvara im sva vrata, a singl „Freak on a Leash“ im 1999. donosi nagradu Grammy za najbolji spot. Bend započinje vlastitu turneju “Family Values” na kojoj im gostuju Limp Bizkit, Rammstein i legendarni Ice Cube. Uslijedili su albumi „Issues“ (1999.) i „Untouchables“ (2002.) na kojim se osjete promjene u načinu izvedbe. Album „Take a Look int he Mirror“ izlazi 2003. i donosi pjesmu „Did My Time“ snimljenu za film „Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life“, a u samom video spotu pojavljuje se prelijepa Angelina Jolie.

Dolazi tužno vrijeme za Korn. Bend napušta Brian „Head“ Welch koji se suočava s ovisnošću o alkoholu i drogama, okreće se kršćanstvu i počinje se brinuti o svojoj kćeri koja je ostala bez majke. Korn nastavlja s radom, te 2005. izlazi njihov sedmi studijski album „See You on the Other Side“. Godinu kasnije bend napušta bubnjar David Silveria koji osniva obitelj i napušta javni život općenito. Čini se kako Korn tada dolazi u kreativnu krizu, jer sljedeća četiri albuma prolaze prilično nezapaženo, međutim svakom umjetničkom neredu dođe kraj. Napokon, 2016. izlazi album „The Serenity of Suffering“ i vraća Korn tamo gdje mu je i mjesto – na vrh nu metal scene. Osim Davida prisutni su svi iz originalne postave, a to se itekako osjeti u njihovoj glazbi.

Posljednji album nekako prirodno ulazi u uho slušatelja, smisleno, polagano, ali naposljetku ostavlja snažan dojam. Head ga je opisao riječima: “It is heavier than anyone’s heard us in a long time”, što je potpuno točno. Priča počinje s izvrsnom “Insane”, a zatim slijedi „Rotting in Vain“. Za obje pjesme su napravljeni savršeni video spotovi. „Insane“ prikazuje fotografa iz nekih prošlih vremena koji doživljava čudne vizije nametnute od strane mrtve žene koju je fotografirao. „Rotting in Vain“ je uzbudljiv video dobre produkcije u kojemu glumi Tommy Flanagan, poznat kao Filip “Chibs” Telford iz serije „Sons of Anarchy“. Na albumu gostuje Corey Taylor iz Slipknota, te s Jonathanom izvodi pjesmu “A Different World” za koju je također snimljen video. Tu snimanje spotova ne prestaje, stoga bend radi još dva uratka za pjesme “Take Me” i “Black Is the Soul”.

Bez obzira na sve spomenute hitove s albuma „The Serenity of Suffering“ nekako bi izdvojio pjesmu koja se nakon desetak slušanja počinje lijepiti za srce i dušu, a to je “Everything Falls Apart”. O ukusima se ne raspravlja, ali moje srce odabire nju kao najbolju s albuma.

Korn se nedavno vratio na velika vrata, nadam se da će nastaviti stvarati u ovom smjeru – bez puno eksperimenata i filozofije, jer Jonathan je talent koji se ne može samo tako ugasiti, Head i Munky su majstori na gitarama sa sedam žica, a 5-string Ibanez najljepše zvuči u Fieldyjevim rukama.

Mario Lovreković – Lovra

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here