Posljednjih tjedana dok je vladalo nogometno ludilo Mundijala, u zemlji Hrvata i svud gdje bi se oni našli ispred televizora ili direktno na utakmicama u dalekoj Rusiji, vladale su na navijačima hrvatske kocke – prepoznatljiv nacionalni znak – svima drag i mio. Nogomet je završio, Hrvatska je napravila nevjerojatan sportsku uspjeh doguravši čak do finala i vratila se kući sa srebrnim medaljama oko vrata. Kockasti doček je također bio nevjerojatan, a i danas, nakon osam dana od završetka prvenstva kocke su u modi i aktualne – pa evo priče iz Petrinje.
Valentino Valent – majstor, učenik i nastavljač čuvenog petrinjskog lončara Mate Stanešića, izradio je za turističke potrebe Grada Petrinje dvije velike stucke visoke oko 4 metra, a teške nekoliko stotina kilograma (stucka je specifični petrinjski glineni vrč za vodu ili vino – može i pivo) i jedan je od prepoznatljivih petrinjskih obilježja.
Jedna stucka postavljena je na zapadni ulaz u grad – tamo gdje se ljube Petrinja i Novo Selište, a put (državna cesta D37) vodi za Glinu i ostatak svijeta prije tri godine i noću je osvijetljena reflektorima, a druga je stajala iza ograde u dvorištu poduzeća Komunalac u Gundulićevoj ulici. Tako su stajale godinama, a danas se sve promijenilo.
Naime, tko se oko 12 sati provezao Kanižom (Gupčevom ulicom) mogao je primjetiti zanimljiv prizor – kamiom Komunalca natovaren velikom stuckom u neprepoznatljivom izdanju. Sada stucka izgleda kao da je nogometno prvenstvo i dalje – prefarbana je u bijelu boju po kojoj su nacrtane crvene kocke. Nema veze što je prvenstvo završilo jer kocke su uvijek u modi i uvijek ih je lijepo vidjeti. Tako su radnici rukama podignuli stucku, stavili je na kamion, a onda je vratili – ručno na isto mjesto gdje je i stajala – ovu preinaku i novi izgled je napravio Valentino Valent.
Druga stucka (također ovojana u kocke) je iz dvorišta Komunalca odvežena na istok – u naselje Mošćenica prema Sisku koje sutra obilježava i slavi svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova i očekuje se jako puno svijeta koji će posjetiti ovo mjesto već od jutra pa sve do večernjeg koncerta i fešte. Postavljena je u središte Mošćenice na nedavno imenovani Trg hrvatskih braniteljica ispred područne škole Dragutina Tadijanovića.
Kako tome več i doliči, ovaj, može se reći povijesni trenutak je došao vidjeti i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je prisustvovao postavljanju stucki, obišao pripremne radove za svečani mošćenički dan i pozvao sve građane da sutra posjete ovo mjesto koje svako sa svoje strane ljube Petrinja i Sisak.
M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here