Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar -Kitarović na Malu Gospu, 8. rujna, održat će se Prvo zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja i mladeži Gospi od Bapske. Bapska je selo u sastavu Grada Iloka u graničnom području Vukovarsko–srijemske županije, a crkva Rođenja Blažene Djevice Marije povijesno mjesto, po romaničkim dijelovima spada među najstarije sačuvane sakralne spomenike u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Ovo prvo veliko i masovno hrvatsko hodočašće branitelja i mladeži u svetište na istoku Hrvatske organizira 20-tak udruga, centara, klubova i zajednica iz cijele Hrvatske, među kojima su iz Petrinje HVIDR-a i Povijesna banska pukovnija. U svečanom službenom programu naš Grad dobio je posebno mjesto: pripadnici Petrinjske pukovnije nosit će čudotvornu sliku Presvete Djevice, u puku nazvanu Sveta Marija Bapska, a tijekom misnog slavlja čuvat će je članovi Banske pukovnije. Dogovoreno je kako će na cjelodnevnoj svečanosti sudjelovati HKUD Mošćenica i KUD Hrastovačka gora.
Organizatori su već otisnuli glavni prospekt ovog zavjetnog hodočašća, s podacima i fotografijama o povijesti Bapske, crkve BDM, Marijine slike iz 1727.i tekstovima himne Gospi Bapskoj i zavjetne molitve branitelja ovom svetištu.
Promidžbeni materijal u Petrinju je na subotnju humanitarnu akciju za dječaka Josipa Perekovića, donio tajnik Organizacijskog odbora Dražen Pilić-Kapara, od kojeg doznajemo kako će se njihov novi dogovorni sastanak održati u Zagrebu u srijedu, 25. srpnja.
–Osmog rujna 2018. vraćamo tradiciju ovom prošteništu, utemeljujemo stalno novo godišnje spomen sjećanje na Majsku Gospu u Bapskoj. Uz polaganje vijenaca i svijeća na spomenik poginulim braniteljima Bapske, procesiju i svetu misu, odigrat će se nogometna utakmica Hajduka (Bapska) i reprezentacije Hrvata iz Vojvodine te večer folklora, uz nastup i dva KUD-a s područja Petrinje- ističe D. Pilić- Kapara.
Zabilježio: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here