Zbirka kratkih horor priča „Necronomicon“ je knjiga koja može poremetiti miran san čitatelja. Autor zbirke je jedan od najvećih pisaca fantastike te strave i užasa Howard Phillips Lovecraft. Rođen je 20. kolovoza 1890. godine, a preminuo je 15. ožujka 1937. godine u Providenceu, Rhode Island. Tijekom života nije bio pretjerano popularan i poznat, međutim kasnije je njegovo ime postalo sinonim za horor.

H. P. Lovecraft je navodno bio čudo od djeteta; već s dvije godine je recitirao poeziju, a s navršenih šest godina je pisao vlastite pjesme. Njegov djed Whipple Van Buren Phillips mu je nabavljao književne klasike te mu pripovijedao originalne priče gotičkog horora, što je Lovecrafta oduševljavalo i poticalo na stvaralaštvo. Nakon djedove smrti i gubitka vlastitog doma, Lovecraft 1908. godine doživljava živčani slom, a nakon majčine smrti 1921. godine propada iznutra i nikada se ne oporavlja u potpunosti. Nedugo zatim upoznaje Soniu Haft Greene s kojom se vjenča 1924. godine, međutim dvije godine kasnije dolazi do razvoda nakon kojega Lovecraft ne upoznaje niti jednu drugu ženu. 1936. godine dijagnosticiran mu je rak crijeva te naposljetku umire u Memorijalnoj bolnici Jane Brown u Providenceu 1937. godine.

Njegova najznačajnija djela su: „The Call of Cthulhu“ (1926.), „The Color out of Space“ (1927.), „The Dunwich Horror“ (1928.), „At the Mountains of Madness“ (1931.), „The Dreams in the Witch House“ (1932.) i mnoga druga. Inspiraciju za pisanje pronalazio je u svojim noćnim morama, a na njegov rad su utjecala i djela Edgara Allana Poea.
Necronomicon je izmišljena knjiga magije koju Lovecraft prvi put spominje u kratkoj priči „The Hound“, međutim ona ubrzo postaje mit i javnost počinje vjerovati kako knjiga doista postoji. Zbirka kratkih priča „Necronomicon“ izdana je 2008. u Londonu kao „Commemorative Edition“ i sadrži 885 stranica. Neka od zastupljenih djela su: „Dagon“, „The Cats of Ulthar“, „Herbert West – Reanimator“, „The Dunwich Horror“, „The Call of Cthulhu“, „The Rats in the Walls“, itd.

Onaj koji nikada nije čitao kratke priče H. P. Lovecrafta to svakako mora učiniti, bez obzira na žanr, jer njegovi svjetovi su u potpunosti drugačiji. Prepuni su ludila i strave koja se uvlači pod kožu, a vi naposljetku ne želite da vam novostečeni osjećaj nelagode napusti tijelo.

Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here