Cijelu današnju srijedu, s nastavkom u nadolazeću noć, u Mošćenici se slavi završnica višednevne proslave sv. Jakova apostola, nebeskog zaštitnika ovog najvećeg naselja Grada Petrinje. Uz pokroviteljstvo Grada Petrinje i puno organizatora, blagdan se obilježava još od subote, a današnji prijepodnevni program počeo je svečanom sjednicom Mjesnog odbora, čiji je povjerenik Darko Lipovac pozdravio brojne goste, a uz čestitanje mještanima obratio se rođenjem i podrijetlom Mošćeničanin Darinko Dumbović, saborski zastupnik, gradonačelnik Petrinje. Podsjetio je kako su malobrojni dragovoljci ovog mjesta u Domovinskom ratu obranili domove, ali i Sisak, Zagreb,i time vječno zaslužni za očuvanje i stvaranje cijele Hrvatske.
– Mošćenica je sada daleko, daleko najveće gradilište u Hrvatskoj.Od 400 milijuna kuna namijenjenih za novu infrastrukturu Grada Petrinje, u Mošćenici će se 100 milijuna uložiti u odvodnju i vodoopskrbu, novu školu s dvoranom, novi vatrogasni dom, a tvrdim da će se u cijelom Gradu iz EU fondova ukupno utrošiti milijardu kuna- kazao je gradonačelnik.
Ispod šatora pokraj školske zgrade Darinko Dumbović je potom otvorio izložbu fotografija ratnog fotoreportera Borisa Savića iz Siska, s opasne prve crte obrane i branitelja Mošćenice između 1991. i 1995. godine.
– Ovo je početak buduće stalne Memorijalne zbirke fotodokumenata Domovinskog rata iz Mošćenice, iz moje arhive od desetak tisuća crno bijelih i kolor dijapozitiva- kaže B. Savić. U vrijeme njihovih nastanaka bio fotoreporter-novinar tjednika Jedinstvo i Novo Jedinstvo u Sisku, te dopisnik- suradnik Aktion pressa u Njemačkoj.
Na Trgu hrvatskih braniteljica u središtu Mošćenice prijepodne su na spomenike hrvatskim braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu i poratnim žrtvama minskih polja oko Mošćenice brojna izaslanstva položila vijence i svijeće, a dio izaslanstava jednako je učinio i na nedaleki spomenik žrtvama fašističkog terora u NOB. Nakon ovog dijela svečanosti današnjeg blagdana, molitvu je vodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.
Pred podne je kroz Mošćenicu, uz nošenje slike velikih dimenzija sveca kojeg danas slavi ovo mjesto, prošla blagdanska procesija, a u kapelici sv. Jakova uz više svećenika, uz domaćina župe Josipa Karasa, misno slavlje predvodio petrinjski dekan prečasni Josip Samaržija.
Tradicionalno feštanje sv. Jakova u dvorištu osnovne škole nastavlje se ovo popodne i na večer, čime će noćas završiti ovogodišnja proslava kojoj je među medijskim pokroviteljima i Ps portal.eu.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here