Marijansko svetište sisačke biskupije Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori danas liturgijski slavi spomen na svete Anu i Joakima, majku i oca Majke Božje, baku i djeda Spasitelja svijeta. U ovoj je župi 26. srpnja prvi od tri najveća ljetna godišnje blagdana, u kolovozu slijedi Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo (Velika Gospa), a početkom rujna rođendan Majke Božje ( Mala Gospa).
Danas je blagdanskom misom u 11 sati slavljeno u novosagrađenoj crkvi i u njenom dvorištu, jer za sve hodočasnike nije bilo mjesta unutra. Uz više svećenika, kod domaćina, rektora svetišta don Paška Glasnovića, misu je predvodio i propovijedao kapelan Policijske uprave Sisačko-moslavačke don Ivo Borić, a svečanost je završila procesijom s nošenjem kipa sv. Ane uz unutrašnje zidine gorskog svetišta i zahvalnim štovanjem ispred oltara.
Svemu tome podnevnom gorskom slavlju nazočio je i gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović sa suprugom, a uz župljane ove vjerske zajednice pohodili su i Petrinjci, te osobito brojni iz novosagrađenog naselja u Dumačama doseljeni Hrvati s Kosova.
S druge strane Grada Petrinje, iz svoga doma u Budičini, dopješačili su otac i kćerka, Mato i Katarina Mandić.
– Krenuli smo u 6,30 i preko Hrastovice, Cepeliša, Križa i Župića došli za 4,5 sata. Nismo umorni, dobro se osjećamo – rekli su nam tata i kćerka, orguljašica Zbora sv. Cecilije župne crkve sv. Lovre u Petrinji, od jeseni studentica 4. godine studija orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ovo im je bilo zavjetno obiteljsko hodočašće jer neće ovdje na Veliku Gospu, zbog odlaska kćerki-sestri u Divušu.
Odmah po dolasku Mato i Katarina Mandić „pozirali“ su nam uz maksi ukrasnu novostiliziranu „kockastu“ stucku, koja je jutros prevezena iz središta Mošćenice, gdje je stajala za jučerašnje proslave sv. Jakova, a iz Gora će je komunalci sutra u petak vratiti u Petrinju i čekati novo izlaganje za prazničko-blagdanske dane Lovrenčeva 2018.
Cijelo popodne, a osobito na večer poslije svete mise večernjice, oko bedema crkve i blizu OŠ Ivan Goran Kovačić traje pučko veselje, uz tradicionalnu ponudu igračaka i drugih sitnica, ali i ića i pića. Najveći takav štand je ispred doma DVD Gora s oznakom osnivanja 1908. godine, a domaći vatrogasci nam kažu kako će jubilarnu 110 obljetnicu slaviti na jesen i PS portal.eu na vrijeme saznati nadnevak i dobiti poziv.
Iz crkvene arhive prenosimo najvažnije o nositeljima spomendana ovog četvrtka: U odnosu na sv. Anu, Joakim je podosta dugo ostao zasjenjen, ali je u liturgijski kalendar uvršten 1584. god. (slavio se 20. ožujka), a tada su se, pa sve do 1969. godine dvoje supružnika slavili zasebno. Od te se godine njihov spomen slavi zajedno i to 26.srpnja.
U ikonografiji se sveta Ana prikazuje s Joakimom, Isusom i Marijom, a oznake su joj knjiga i vrata. Sveti Joakim se obično prikazuje s lopatom, sa svetom Anom i Djevicom Marijom, a oznake su mu janje i golub.
I danas je puno raširenija pobožnost prema svetoj Ani nego prema svetom Joakimu, a vrlo je omiljena svetica u hrvatskom narodu. Zaštitnica je roditelja bez djece, trudnica, majki i baka, udovica, kućanica, tkalja, radnika raznih struka, a zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, te kao pomoćnicu pri lakoj smrti, kod kostobolje i groznice. Sveti Joakim se posebno časti kao zaštitnik očeva i djedova, ali i kao zaštitnik domaćica, trudnica i porodilja. Njihov se pak blagdan slavi također i kao dan posvećen bakama i djedovima. Štuju ih, posebno svetu Anu, odreda katolici, pravoslavci, anglikanci i muslimani.
Svim Anama, Ankicama, Anicama, Ankama, Janicama, Fanikama… Joakimima ( i izvedenicima ) čestitamo imendan!
Riječi i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here