Prije nekoliko dana sreli smo ih u petrinjskom parku gdje se održavao događaj “Sajam informacija” i bili su vrlo uzbuđeni. Donijeli su svoj žuti kanu, priznanja, zahvalnice,pohvalnice, medalje i pehare zasluženo osvojene u njihovoj sportskoj karijeri i spremno pozirali s peharima visoko podignutim u zrak za foto objektiv PS portala.
Ova ekipa mladih Petrinjaca su članovi Kajak kanu kuba “Kupa” Petrinja i nemaju neke velike šanse da se za njih zainteresiraju mediji, nisu baš dovoljno atraktivni za novinske članke ili TV ekrane, ali dobili su priliku da se pokažu cijeloj Hrvatskoj koju su i uspješno realizirali. Njihov predsjednik Željko Tonković (koji se kao klinac navukao na Kupu i vožnju kajakom i koji veli da ga to nikad neće pustiti), iznio je podatke da ih ima 60 – aku klubu, da su kanui vrlo skupi i da ih pokreće nevjerojatna volja i ljubav prema vožnji vodenom površinom i da je odaziv djece koja se pridružuju klubu svih ovih godina vrlo zadovoljavajući. A onda je ispalio pravu medijsku “bombu”- ekipa Kajak kanu kluba “Kupa” Petrinja će sudjelovati na obilježavanju 27.obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj pored rijeke Une i u blizini Dvora na Uni. Jedan od te 13 – orice je bio i legendarni pričuvni policajac Mile Blaževića Čađo. Ovaj heroj Domovinskog rata dragovoljno se kao mještanin sela Struga Banska na samoj obali Une priključio u obranu pounjskog kraja od velikosrpske agresije. Kada su 26. srpnja 1991. srpske snage pokrenule ofenzivu na hrvatska sela uz lijevu obalu Une u prvom selu koje su okupirale, Zamlačama, uzele su lokalno stanovništvo kao taoce te ih postavili pred sobom kao “živi štit”. Kako nije bilo drugog načina da ih se zaustavi Mile Blažević Čađo se opasao eksplozivom, te uz pomoć mladog policajca Željka Filipovića, popeo na uzvisinu iznad ceste kojom je išao napad. Kada je naišao oklopni transporter koji je išao iza “živog štita” Mile Blažević se bacio na njega te aktivirao eksploziv i zaustavio napad, a srpske snage su se povukle natrag prema Dvoru.
Tako je ove godine organiziran Prvi Memorijalni spust čamaca “Heroji hrvatskog Pounja” – a čast da uđu u povijest dobili su baš ta petrinjska djeca iz kajak kanu kluba “Kupa” Petrinja koja su se spustila kilometar niz Unu i gdje su ih dočekali i pozdravili svi sudionici ovog obilježja. Bilo je 13 mladih Petrinjaca, a svaki je na sebi imao majicu s imenom jednogpoginulog redarstvenika – Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik Policijske uprave sisačko moslavačke Luka Pešut uručili su im medalje, a cijela Hrvatska je čula za ove mlade Petrinjce koji kajacima rijekama plove.
M.Šantek

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here