Tȟatȟáŋka Íyotake, odnosno Sitting Bull rođen je negdje oko 1831. godine i bio je poglavica indijanskog plemena Hunkpapa Sioux, a smatran je svetim čovjekom Siouxa. Ujedinjeni sa sjevernim Cheyenne plemenom ishodili su najveću indijansku pobjedu na Little Bighornu, u povijesti poznatiju pod imenom „Bitka kod Little Big Horna“ 25. lipnja 1876. gdje je život izgubio slavni general George Armstrong Custer. Nakon pobjede, Bik koji sjedi s plemenom odlazi u Kanadu gdje borave do 20. srpnja 1881. godine, a on neko vrijeme provodi u cirkusu Buffalo Billa. Ubijen je na današnji dan 15. prosinca 1890. od strane indijanske policije u 59. godini života u rezervatu Standing Rock gdje se održavao ritual „Ples duhova“. Njegovo tijelo je pokopano u Fort Yatesu, a 1953. godine njegovi posmrtni ostaci bivaju preseljeni u Mobridge, u Južnoj Dakoti gdje mu je podignut počasni spomenik.

Mudri i srčani poglavica Bik koji sjedi svim se silama borio protiv bijeloga čovjeka štiteći svoju zemlju i svoj narod. Njegove riječi bile su jasne i objašnjavale su njegov razuman stav: „Griješim li što volim svoj narod? Jesam li loš zato što mi je koža crvena? Zato što sam Sioux? Zato što sam rođen gdje je živio moj otac? Zato što bih umro za svoj narod i svoju zemlju? Bog me stvorio Indijancem. Ja sam crveni čovjek. Da je Veliki Duh htio da budem bijelac, učinio bi me takvim. U tvoje je srce stavio jedne želje i planove, u moje srce druge. Svaki je čovjek dobar u njegovim očima. Orlovi ne moraju biti vrane. Mi smo siromašni, ali slobodni. Nijedan bijelac ne nadzire naše korake. Ako moramo umrijeti… umrijet ćemo braneći svoja prava.“

Ukoliko povučeno paralelu, lako ćemo uočiti sličnost između Indijanaca i Hrvata. Krvlju smo branili svoju zemlju, samo što Indijanci nisu uspjeli sačuvati svoju i izbjeći jedno od najmasovnijih krvoprolića u povijesti.

Mario Lovreković – Lovra

Izvor citata Bika koji sjedi; http://mudremisli.net/indijanci-o-bijelom-ovjeku/
Foto: Youtube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here