Susrevši se sredinom 1990-tih godina prošlog stoljeća, pijanistica, skladateljica i pjevačica Amy Lee te skladatelj i nekadašnji gitarist Ben Moody nisu niti sanjali da će njihov zajednički rad i osnivanje glazbene skupine Evanescence uvelike promijeniti njihove živote i da će u vrlo kratkom vremenu postati velike zvijezde.

Moody je poslušao Amy kako izvodi pjesmu „I’d Do Anything for Love“ u jednom kampu u Little Rocku i tako je započela njihova suradnja. Njihove prve skladbe bile su „Give Unto Me“ i „Solitude“ koje je napisala Amy, te „My Immortal“ i „Understanding“ koje je napisao Moody. Pjesme postaju zapažene i pronalaze svoje mjesto na lokalnim radio postajama. Nešto kasnije Amy i Moodyju se pridružuju John LeCompt, Rocky Gray i William Boyd koji su i ranije s njima radili na njihovim pjesmama, te se rađa bend Evanescence.

2000. godine izlazi demo album „Origin“, dok 2003. godine izlazi njihov prvi studijski album „Fallen“ koji im donosi svjetsku slavu i milijunske prodaje primjeraka nosača zvuka. Njihov najveći hit postaje pjesma „Bring Me to Life“ na kojoj gostuje Paul McCoy iz grupe 12 Stones, a slijede i ostali hitovi poput „Going Under“, „Everybody’s Fool“ i „My Last Breath“. Na albumu se ujedno nalazi pjesma „Hello“ koju je Amy posvetila svojoj preminuloj sestri te koju nikada ne izvodi uživo. „Fallen“ donosi mnoge nagrade, pa Evanescence postaju najbolji novi izvođač, a „Bring Me to Life“ pobjeđuje kao najbolja hard rock izvedba.

2006. godine izlazi njihov drugi studijski album „The Open Door“ s kojega je skinuto čak pet singlova: „Call Me When You’re Sober“, „Lithium“, „Sweet Sacrifice“, „Good Enough“ i „Weight of the World“ koji je izašao samo u Kolumbiji. Bend nailazi na uspone i padove, međutim priča ide dalje. 2011. godine izlazi album „Evanescence“, a posljednji album „Synthesis“ ugledao je svjetlo dana 10. studenog 2017. godine. Pored novih pjesama, na albumu se nalaze i neki stari hitovi u sasvim drugačijim aranžmanima.

Prepoznatljivi stil grupe Evanescence donosi nove skladbe i nove turneje. Teško da ćemo ih pogledati u Hrvatskoj koju slavni bendovi sve više zaobilaze.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here