Ovaj tjedan, u četvrtak 2. kolovoza, po Julijanskom kalendaru spomen dan je sv.proroka Ilije, a kao dan sela slave ga u Blinji, gdje je i crkva posvećena ovom svecu, jednako štovanog i slavljenog među katolicima, muslimanima i pravoslavcima.
Uoči toga blagdana u društvenom domu Blinje već su sinoć u organizaciji mještana i Vijeća Mjesnog odbora Blinja-Moštanica održani tradicionalni Ilindanski susreti, na kojima je goste pozdravio Branislav Sekulić, povjerenik Blinje-Moštanice i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje. Naveo je kako su ovi susreti i crkva sv. Ilije simbol Banovine i značajni sakralni spomenik kulture Grada Petrinje, a o stanju u ovom dijelu Grada Petrinje rekao kako se Blinja i okolica „polako popunjavaju dobrim ljudima, novodošli su se odmah uklopili u rad i život, donose svježinu i porast stanovnika, te se nadamo kako će uskoro ovdje biti 50 ljudi“.
-Zahvaljujući pomoći Grada Petrinje i našem entuzijazmu, Blinja je dosta uspješno riješila gotovo sve, a ostalo je još vezano za infrastrukturne objekte. Vrlo kvalitetno riješili smo struju, javnu rasvjetu i seoski dom s centralnim grijanjem, a u hodu popravljamo infrastrukturu jer je vrlo važno da se ljudi osjećaju bolje, žive kvalitetnije, imaju više volje da ovdje ostanu, da nam se pridruže novi i dođu koji to žele. Nalazimo se pred nekoliko važnih projekata, a daleko smo odmaknuli sa Zadrugom koja bi zapošljavala do 15 jako zainteresiranih ljudi. Već imamo sadržaje i gotove idejne projekte, a završit ćemo ih uz pomoć Grada Petrinje i Intervencijskog plana, te nekih zemalja i fondova Europske unije- kazao je B. Sekulić.
Proslava sv. Ilije proroka u Blinji ovo ljeto u znaku je obilježavanja 100 godina prvog skrivanja i spašavanja triju crkvenih zvona po završetku Prvog svjetskog rata, što se ponovilo i u Drugom ratu. U tim događajima važnu ulogu imali su preci Branislava Sekulića.
– Moj pradjed Mihajlo je 1918. godine crkvena zvona zakopao u potok Blinju, uz našu obiteljsku vodenicu s postojanjem 150 godina, a u Drugom svjetskom ratu ista zvona na jednak način spasio je moj djed Nikola. Dva puta ova tri zvona vraćana su u toranj sv. Ilije i sada su opet tamo- zanimljivost iz povijesti doznajemo izravno od B. Sekulića.
Praznik Blinje čestitao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić, a na Ilindanske susrete došao je i saborski zastupnik, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Domaćine je pohvalio što čuvaju najvažnije: vjeru, kulturu, tradiciju, običaje i baštinu, koji su ovdje građeni stotinama godina. U vezi crkvenih zvona rekao je da se moraju očuvati kao kulturna i vjerska baština i porukom svim civiliziranim društvima da se ništa nikada, ni od koga ne treba dirati ni dijeliti jer svi zajedno na ovim prostorima imamo zajedničke probleme koje moramo sami zajednički i riješiti.
-Najvažnije je da smo uspjeli uspostaviti komunikaciju koja je dala dobru volju i želju, poticaj i priliku, a to je kvaliteta koju trebamo zajedno graditi. I za sve buduće projekte imate moju podršku, a normalno je da za sve to trebaju ljudi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i signali za sve ono što bi mi u Gradu mogli napraviti kroz razvojnu agenciju PETRA, Poslovne zone, europske fondove i Intervencijski plan, široke lepeze gospodarske, komunalne, socijalne i društvene infrastrukture za koju možemo povući više od 200 milijuna. Grad Petrinja je ovdje prisutan i u Zoranu Zechneru, direktoru Poduzeća Privreda, koji može reći da se provodi vrlo zahtijevan projekt vrijedan 431 milijun kuna po kojem ćemo imati više od 132 kilometra obnovljene vodovodne i kanalizacijske mreže. Kako ćemo se organizirati i kako će koje mjesto, udruga, bilo tko drugi, znati što želi, taj će i bolje artikulirati kroz europske fondove, a Grad će uvijek biti na dispoziciji, dati svoj dio postotka kako bi se to moglo realizirati, što je po meni velika stvar- kazao je D. Dumbović.
Nakon nedjeljne svečanosti, u Blinji će se na sam dan sv. Ilije proroka održati crkveno-narodni zbor. Petrinjski paroh, jerej Saša Umićević obavijestima na više mjesta, pa i ulaznih vratiju Ilijine crkve, pozvao je na dva bogoslužja u četvrtak, 2. kolovoza: svetu liturgiju sa sjećenjem slavskog kolača u 9 sati i večernje bogoslužje u 18 sati.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here