Već dva tjedna nisam napisao ni riječi. Nije mi se dalo jer je vruće. Da to malo objasnim. U Holandiji je ovo ljeto prilično toplo. Prije 30 godina je znalo biti 2 do 3 dana vruće pa onda udari par dana kiša. Ponekad je bilo vruće ali je kiša udarala tri do četiri puta dnevno. To je ono kad se naoblači, udari kiša pa oblaci nestanu i bude lijepo sunčano vrijeme koje traje 3 do 4 sata pa onda opet udari kišica. I tako su prolazila ljeta. No zbog globalnog zatopljenja, klima se promijenila. Ljeta u Holandiji su postala topla i ima sve manje kiše. Ovo ljeto je naročito toplo i nikad se tako nešto nije dogodilo. Već više od mjesec dana nije padala kiša, a prošli tjedan je bio čak i toplinski val. Toplinski val po holandskom je kad je temperatura cijeli tjedan iznad 25°C, a najmanje dva dana je 30. Ova definicija je stvarno u redu jer je izražena brojevima. Najviša temperatura u povijesti Holandije je izmjerena prošli tjedan, a bila je 38,5 stupnjeva. Nevjerojatno da nikad nije bilo više od 38 i pol. U Hrvatskoj zadnjih godina nije nikakvo čudo ako bude 40. No, Holandezi su ipak malo pošteđeni. U Hrvatskoj je definicija toplinskog vala drugačija:
„Toplinski val je dugotrajnije razdoblje izrazito toplog vremena, nerijetko praćenog i visokim postotkom vlage u zraku. Mjeri se u odnosu na uobičajeno vrijeme određenog područja, u odnosu na uobičajene temperature nekog razdoblja ili sezone. Temperature koje su za toplija klimatska područja normalne i uobičajene, u hladnijem području mogu predstavljati toplinski val ukoliko su izvan uobičajenog vremenskog obrasca tog područja. Po toj definiciji je teško reći da li je nešto toplinski val ili ne. No to je tako objavljeno na internetu, a na internetu se piše samo istina. To je znao reći još i Ban Jelačić. Zanima me kakvu definiciju ima onaj deda Sijerković? Ovako on piše: „Ako kiša nije pala početkom kolovoza kad triba, neka ne pada ni na kraju miseca – nije od velike koristi.“ Ili još jedna koja je zanimljiva: „Suh kolovoz, suho vino; voden kolovoz, vodeno vino.“
Ali, da se vratim klimi u Holandiji. Dakle, bilo je par tjedana više od 25 stupnjeva, a nije padala kiša. Kad sam se avionom vraćao u Holandiju prije dvadesetak godina, prepoznao sam ju jer je sve bilo zeleno. Prošli tjedan sam se vraćao iz Pariza pa vidim da cijela Holandija uopće nije zelena nego sva smeđa i ispaljena od sunca. Vrućina je stvarno ozbiljna, a ima još par pojava koje dolaze s vrućinom. Mi u kućama nemamo klima uređaje jer nikad nije tako vruće da nam trebaju. Na poslu je drugačije. U firmama je uglavnom svuda kontrolirana klima pa nitko nema problema da mu je vruće. Kod mene doma je stvarno vruće pa smo svaki dan pravili propuh da se malo rashladimo. Najgore je na tavanu gdje ja imam svoju radnu sobu i kompjutere. E, tamo je stvarno prevruće. Zato sam slabo uključivao kompjuter i nisam ništa pisao. Baš mi se ne piše na 30 stupnjeva. Sreća da je to sve prošlo i da se atmosfera hladi. Svi očekujemo kišu pa će biti još bolje. Sad kad se kod nas temperature spuštaju, u Hrvatskoj izgleda da rastu. Sad je vrijeme godišnjih odmora pa će svi na more ili na rijeke i jezera da se malo rashlade. Osim toga, puno više ljudi ima klima uređaj u kući pa će biti podnošljivo.
I tako prolaze ljetni tjedni ove vruće 2018. godine. Što nam drugo preostaje nego da se držimo debele hladovine i čekamo jesen?!

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here