Ova srijeda nam je donijela i prvi dan kolovoza – pravog ljetnog mjeseca. Kako su stari Petrinjci opisivali ovaj mjesec zna petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul koji je sve to lijepo opisao u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski:

Kolovoz je mjesec suše i raspucale zemlje.Počne trava žutjeti, blagu manjka paše, a i vinogradima je dosta žege. Petrinjski romari putuju do Marije Bistrice da bi za Lovrenčevo slavili svog patrona sv. Lovru đakona i mučenika (10.VIII.).Poslije prve obilnije kiše vrućina znatno popusti, a noći zahlade pa će narod Lovrenčevo svaka mlaka zdenčevo. Dan za danom kolima se s polja vozi usjev, djetelina, otava.

Grožđe je već nabubrilo i pofarbalo se. Oko Bartolova (24.VIII.) treba se brinuti za pudare koji će pripaziti vinograde od ljudi, kosova i čvoraka.

Nadviju se sive oblačine, sijevaju munje, zagrme gromovi, a gospodari se uznemire da ne bi bilo tuče koja uništava urod. Zvona zvone po crkvama ne bili rastjerala tučonosne oblake. Po vinogradima će zagruvati puške i mužari, a klepke i strašila branit će zrnje po petrinjskim vinogradima. Najtopliji dani ljeta su od 20. srpnja do 20. kolovoza kada vlada pasja vrućina.

Ivan Rizmaul – M. Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here