Tragedija uvijek kroči prostranstvima ljepote i nevinosti. Ubija bez smisla, oduzima živote onima koji bi trebali živjeti. Aaliyah Dana Haughton nije trebala skončati u zrakoplovnoj nesreći sa samo 22 godine, trebala je doživjeti duboku starost i ostaviti još dublji trag u rhythm and blues glazbenoj povijesti.

Aaliyah je rođena 16. siječnja 1979. godine u Brooklynu. Bila je američka pjevačica, plesačica, glumica i model, a karijeru je započela u ranoj mladosti pojavivši se na showu „Star Search“. Sa svega 12 godina potpisuje ugovor s diskografskim kućama Jive Records i Blackground Records, upoznaje R. Kellyja koji postaje autor pjesama i producent njezinog albuma prvijenca „Age Ain’t Nothing but a Number“ iz 1994. godine koji je u Americi prodan u 3 milijuna primjeraka. Aaliyah biva optužena za ilegalno sklapanje braka s R. Kellyjem i stoga prekida suradnju s diskografskom kućom Jive Records i započinje novu s Atlantic Recordsom.

Drugi album „One in a Million“ izdaje 1996. godine, a isti produciraju Timbaland i Missy Elliott. Isti je prodan u 3,7 milijuna primjeraka u Americi, odnosno u preko 8 milijuna primjeraka u svijetu. Aaliyah 2000. godine kreće u glumačke vode te dobiva ulogu Trish O’Day u filmu „Romeo Must Die“ u kojemu glume zvijezde Jet Li, Delroy Lindo, Isaiah Washington, DMX, Russell Wong i mnogi drugi. Za film snima i glazbu, a osobita uspješnica postaje pjesma “Try Again” koja dolazi na prvo mjesto Billboardove Hot 100 ljestvice singlova iako je puštana samo preko radija. Time Aaliyah postaje prva pjevačica kojoj je to uspjelo, a pjesma “Try Again” dobiva nagradu Grammy u kategoriji „Najbolji ženski R&B izvođač“. Nakon završetka snimanja filma „Romeo Must Die“, Aaliyah utjelovljuje lik kraljice vampira Akashe u filmu „Queen of the Damned“ koji izlazi 2002. godine, u suradnji s glumcima Stuart Townsendom, Vincent Perezom, Lenom Olin, Marguerite C. Moreau, itd. 2001. godine objavljuje posljednji treći album „Aaliyah“, te iste godine u kolovozu odlazi na Bahame kako bi snimila video spot za pjesmu „Rock the Boat“. Na povratku sa snimanja pogiba u zrakoplovnoj nesreći zajedno s osam članova vlastitog tima 25. kolovoza 2001. godine. Pilot zrakoplova Luis Morales proglašen je odgovornim za nesreću; u krvi su mu pronađeni tragovi kokaina i alkohola. Obitelj pjevačice podignula je tužbu protiv zrakoplovne tvrtke Blackhawk International Airways, ali do presude nije došlo jer je postignuta nagodba izvan suda. Nakon njezine smrti objavljeno je nekoliko posthumnih izdanja s prodajom do 32 milijuna kopija albuma diljem svijeta. Aaliyah je doprinijela razvoju R&B i hip hop scene i zaslužila je nadimak Princeza R&B-a.
Tijekom karijere surađivala je s mnogim poznatim glazbenim i filmskim zvijezdama, sve svoje uspjehe ostvarila je u samo 10 godina života. Zamislimo kakvu bi karijeru ostvarila da tragedija u njezin život nije umiješala svoju sebičnost.

Aaliyah je svijetu podarila mnoštvo predivnih pjesama, a ona „More Than a Woman“ kao da govori upravo o njoj – ženi koja je imala snage uspjeti u muškome svijetu; mada je pjesma ljubavnog karaktera sam naslov govori nešto drugo.
Aaliyah je mogla činiti čuda i učinila je barem jedno; uspjela je jednog okorjelog metalca poput mene natjerati da zavoli njezinu glazbu – a to je, vjerujte – čudo.

Nedostaješ nam Aaliyah.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here