Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje danas je iskoordinirala sve aktivnosti svojih članova tijekom višednevnog programa i manifestacija Lovrenčeva 2018. u nadolazećim slavnim danima mjeseca kolovoza.
Taj dio svečanosti počinje na Gradskom kupalištu uz Kupu već sutra, u petak 3. VIII, malonogometnim turnirom u povodu 27. obljetnice Zbora narodne garde Petrinje. U subotu u podne, za sjećanje na prvo postrojavanje ZNG-a 4. kolovoza 1991., na sportskoj dvorani Srednje škole Petrinje otkrit će se spomen ploča. Tijekom subotnjeg jutra na kupalištu Petrinje dočekat će se i pozdraviti sudionici Spusta unskih čamaca na njihovom plovu rijekama Kupom, Savom i Unom do Hrvatske Kostajnice, a popodne u Kotar šumi položiti vijenci i svijeće na spomenik poginulih branitelja u VRO Oluja. U subotu na večer u kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom služit će se misa zadušnica, a također staviti svijeće na spomenik poginulih mještana u središtu ovog mjesta.
Svečani program održat će se 5. kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu ZNG-a Petrinje. U 9 sati u župnoj crkvi sv. Lovre služit će se misa zadušnica, a iz parka kroz Petrinju do spomenika na Senjaku prolaziti Mimohod pobjede, ponosa i slave. Isto jutro, hrvatski barjak koji će se nositi u ovoj hodnji, po vlastitoj želji iz Bresta će pješice do sv. Lovre donijeti Zvonko Horvatinec-Popaj. U ponedjeljak prijepodne do spomenika na Senjaku treću godinu za redom dopješačit će i mještani Mošćenice, a uz besplatni prijevoz autobusima Čazmatrans nastavak proslave uslijedit će na kupalištu uz Kupu.
Dan oslobođenja Petrinje u VRO Oluja, slavit će se u ponedjeljak 6.kolovoza motoriziranom Budnicom sjećanja, koja će u 5,30 sati krenuti od spomenika u Srednjim Mokricama, a prolaziti kroz Župić, Malu Goricu, Brest, naselje Sajmište u Petrinji, Hrastovicu (uz zastoj s dočekom domaćina), Taborište, opet kroz Petrinju prema Mošćenici i u povratku preko Nove Drenčine kroz gradske ulice do Gundulićeve. Tu će se, kao i svake godine, simboličnim stavljanjem hrvatske zastave na prvi kat gradske uprave podsjetiti na takav povijesni događaj iz ranog jutra oslobođene Petrinje, u nedjelju 6. kolovoza 1995.
Hrvatski branitelji iz jutarnjo-prijepodnevnog Mimohoda pobjede, ponosa i slave nazočit će i svetoj misi u župi Preobraženja Gospodnjeg, koju će u novoj crkvi u izgradnji na Slatini od 11 sati služiti sisački biskup mons. Vlado Košić.
Od događaja izvan Petrinje, ali vezano uz članstvo ovih udruga, još je dogovoreno kako će u subotu posebno izaslanstvo ove Koordinacije u Gradacu, na makarskoj rivijeri u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nazočiti otvorenju izložbe ratnih fotografija Žena, majka, ratnica, u suorganizaciji Kluba žena UDVDR Petrinje i Zavičajne zbirke Gradac.
S današnje sjednice Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje, koju je vodio predsjednik Darko Dumbović, pozvani su svi Petrinjci da u predstojeće dane hrvatskih pobjeda i oslobođenja grada, kao i uz blagdan zaštitnika sv. Lovru, na pročelja svojih kuća izvjese hrvatski barjak, sve uz znaku gesla Lovrenčeva: Teb’ u slavu grade moj!
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here