Pri samom vrhu bregovitog Prnjavora Čuntićog ovoljetna trava prekrila je i učvrstila otvorenu izrolanu zemlju iz iznenadnog zabrinjavajućeg proljetnog sklizanja tla. Još se, ipak, uočava naborani sloj livade, čiji rubni dio stabilnim drži korijenje prerodne crveno-bijele starinske sorte jabuke. Velike količine popadalih zrelih plodova po zasutom šarenom puteljku nema tko pobrati. Sudbina ovih plodova pokazuje stanje u ovom selu: poslije Domovinskog rata malo je domicilnih ljudi. Nakon srpske okupacije i pobunjeničkog divljanja po ovom kraju, spaljene i razrušene kuće ponovo su izgrađene ili obnovljene, a u njima – uglavnom bake i djedovi, a i njih malo…
Jučer popodne, međutim, popunio se Prnjavor Čuntićki. Ovdje se 2. kolovoza štuje Gospa od Anđela ili Porcijunkula, a drvena kapela na taj blagdan glavno je mjesto okupljanja Prnjavorčana i njihovih gostiju. Gospa od Anđela godišnji je praznik sela, a sinoć se svojoj zaštitnici i štovateljici molilo za svete mise na otvorenom. Služio je i propovijedao (kao i lani) pater Stjepan Jambrošić, župnik i upravitelj samostana sv. Antuna u Hrvatskoj Kostajnici, odakle je doveo nekoliko članova Bratstva sv. Antuna, čime se produbilo i učvrstilo prijateljstvo u vjeri s domaćinima iz sličnog Franjevačkog svjetovnog reda- bratstva Čuntića. U službi oltara još su pomagali p. Željko Jurković, župnik u Hrvatskoj Dubici, bogoslov Ivan, trajni đakon Vjekoslav Uvalić i čuntićki domaćin p. Petar Žagar.
Prema predaji, sveti Franjo je 2. kolovoza 1208. u crkvici sv. Marije od Anđela u Asizu, doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka u pavlovskom smislu, slavi se liturgijski 2. kolovoza, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (prema crkvici u kojoj se ta promjena zbila). I danas ona postoji, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske, koju je dao izgraditi papa Pio V. u 16. st., a papa Pio X. (19./20.st) uzdigao je na čast papinske bazilike i predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda.


Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio, sv. Franjo htio prenijeti na sve druge, pa se u njemu rodila ideja da moli tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenskih kazni, što je papa i učinio 1216. godine. Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela, koji se naziva i porcijunkulski oprost, može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, dok je s vremenom to prošireno i na sve crkve bilo gdje u svijetu, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz uvjet da se, osim pohoda crkvi, osoba skrušeno ispovjedi, pričesti, izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu Svetog Oca.
Takav obred obavljen je i na kraju sinoćnje svete mise u kapelici Gospe od Anđela u Prnjavoru Čuntićkom: molio se Oče naš, Vjerovanje i Zdravo Marijo.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here