Uz glavni dvorišni ulaz u sportsku dvoranu Srednje škole Petrinje od danas u podne spomen ploča podsjeća na 5. kolovoz 1991. kada su se na ovom mjestu prvi puta postrojili petrinjski dragovoljci Zbora narodne garde.
„Spomen ploču podižemo u znak zahvale i sjećanja na njihovu hrabrost“ uklesano je u mramor, uz potpis: Udruga ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje. Predsjednik ove udruge Zlatko Iskrić pozdravio je hrvatske ratnike, predstavnike udruga iz Domovinskog rata, goste i uzvanike, među kojima, međutim, nije bilo ni jednog iz Sisačko-moslavačke županije. Kazao je kako se ploča nalazi na pogledu mladima, tako da “naša mladež uvijek može vidjeti gdje se postrojba okupljala. Mi imamo djela, a našim djelima govorimo istinu o Domovinskom ratu i nećemo dozvoliti razno-raznim jugonostalgičarima i onima koji zagovaraju da je ovdje bio građanski rat, promovirati neku njihovu istinu, nego ćemo samo govoriti o onome što je bilo- naglasio je Z. Iskrić.
Trajno obilježje povijesnog događaja na izvorišnom mjestu od prije 27 godina otkrio je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Sektora za pravne poslove Vladimir Bergman. Podsjetio je na ljeto-jesen 1991. u Petrinji, tri puta napadnutog i rušenog grada izlaskom tenkova JNA iz njihovih kasarni, te na više od 700 vojnih i civilni žrtava u Domovinskom ratu. – Sve ovo dobro znademo u Ministarstvu hrvatskih branitelja, dajemo potporu braniteljima i stradalnicima, stojimo uvijek na raspolaganju, ne smijemo i neće se zaboraviti, osiguravamo dostojan život- kazao je V. Bergman.


Gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović kritički se osvrnuo na stanje u kojem se Petrinja „zaobilazi lagano, ali široko, u širokom luku“ – Zaobilaze se sve trajne vrijednosti kojima smo ovdje lupili temelje. Poslije Vukovara nema niti jednog grada ispred Petrinje, to smo mi. Mi nismo bili na lijevoj obali Kupe, bili smo na desnoj obali Kupe, ponekad smo mislili da nas je domovina zaboravila, iako se na ovim prostorima branila i stvarala domovina krvlju naših najbližih. Mnogi ovdje među nama ostali su bez svojih najbližih, mnogi među nama su ostali sakati, mnogi među nama su sve dali, svoje zdravlje, da bi stvorili domovinu Hrvatsku. Ovdje se ona stvarala. domovine ima svuda, ali ne tamo gdje se Hrvatska stvarala, a to je Petrinja. Za državu ne smijemo biti izgubljena vrijednost, već samo i jedino dodana vrijednost- zaključio je D.Dumbović.
Ploču je blagoslovio i molitvu predvodio Vjekoslav Uvalić, trajni đakon, dušobrižnik hrvatskih branitelja iz Ministarstva branitelja, a u prigodnom programu sudjelovali su Muški vokalni ansambl Petrinjski slavulji i KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića…
Od ustroja u dvorani-dvorištu tadašnjeg CUO Braća Hanžek 5. kolovoza 1991. godine, pripadnici ZNG Petrinje držali su ulične straže kod zgrade općine, zgrade Prve hrvatske tvornice Gavrilović, tvornice Gavrilović, na vodovodu i Vili Gavrilović, a kasnije u kolovozu i u selu Pecki. Prvi su zapovjednici bili Željko Adžaga i Željko Hosi, zapovjednici satnija i vodova Ivan Vračan, Željko Filipović, Vlado Kireta, Ivan Galijan, Vlado Kunert, Joso Čačić, Davor Rokić i Josip Cavrić, a u logistici Borislav Bešlić. Milan Pojić, Mladen Čakarić, Hrvoje Bešlić, Zdenko Fiala, Dubravko Drndelić, Zvonimir Martinović… Još maloljetni, 17-godišnji Mirko Bobinac i 16,5 godišnji Žellimir Jakopović bili su najmlađi, a nastariji zengovac Slavko Bešlić, tada 55 godišnji dragovoljac.
Svečano otkrivanje spomen ploče organizirano je danas u podne u sklopu obilježavanja Lovrenčeva 2018. u Petrinji, a po programu proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, te Dana oslobođenja Petrinje u VRO Oluja. Ove glavne svečanosti s prepuno manifestacija održavat će se tijekom sutrašnje nedjelje i prekosutra u ponedjeljak.
Tekst: Antun Petračić
Foto: Miroslav Šantek i A.P.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

2 COMMENTS

  1. Cijenjeni autori psomen ploče ZNG-a, hvala, što ste se sjetili ovjekovječiti taj dan, ali je žalosno, što niste naveli sve ZNG-ovce. Nema Roberta Bradarića, maloljetnog branitelja, a vjerojatno ih ima još. Ako na spomeniku poginulih branitelja mogu biti i oni koji nisu bili ni dana u našoj odori, onda je ovo sramotno, da on kao pripadnik, maloljetnik ZNG-a nije na ovoj ploči. Od početka do danas je ripadnik branitelja i HV-a. Smatram da, ako ne zbog njega, onda zbog njegove djece, da se mogu ponositi svojim ocem, iako se oni ponose i sada. Bilo bi poželjno i ispravno da se to ispravi i navedu i njihova imena.

  2. Cijenjeni autori spomen ploče ZNG-a, hvala, što ste se sjetili ovjekovječiti taj dan, ali je žalosno, što niste naveli sve ZNG-ovce. Nema Roberta Bradarića, maloljetnog branitelja, a vjerojatno ih ima još. Ako na spomeniku poginulih mogu biti i oni koji nisu bili ni dana u našoj odori, onda je ovo sramotno, da on kao pripadnik, maloljetnik ZNG-a nije na popisu. Od početka do danas je pripadnik branitelja i HV-a. Smatram da, ako ne zbog njega, onda zbog njegove djece, da se mogu ponositi svojim ocem, iako se oni ponose i sada. Bilo bi poželjno da se to ispravi i da se navedu imena njega i ostalih koji nisu navedeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here