Potpunu tišinu zelene Kupe koja dodiruje obalu petrinjskog kupališta, ovog subotnjeg, sparnog i vrućeg jutra, na trenutak je prekinula mala flota od 9 riječnih čamaca iz kojih su na obalu izašla 23 čovjeka u zelenim majicama s oznakom “V.R.A. Oluja”. Oni su čanovi UHDDR – e i HVIDR – e iz Hrvatske Kostajnice i uz potproru još tri člana – logističara koji kombijem idu za njima i brinu o njihovoj sigurnosti i potrebama, već 16 put zaredom kreću u pravu riječnu avanturu koju su nazvali Spust unskih čamaca, a sve u povodu obilježavanja dana Oluje. Njihov predsjednik Tvrtko Skolar kaže da njihovo putovanje traje 3 dana, dužine 130  kilometara i da će nakon današnjeg starta s kupališta u Sisak uploviti i “parkirati” se oko 12 sati kod Malog kaptola, zatim slijedi odlazak do Bobovca na Savi gdje im j eorganiziran kamp, pa put prema Jasenovcu, prebacivanje kamionom čamaca na Unu kod Baćina i dolazak u svoj grad Hrvatsku Kostajnicu 6. kolovoza kad je i 1995. oslobođena.

Sudionike ovog tradicionalnog spusta je pozdravio Darko Dumbović ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje i prvi čovjek grada – gradonačelnik Darinko Dumbović koji im je zahvalio na dolasku i podsjetio ih na sve žrtve koje je Petrinja podnijela u Domovinskom ratu i kako ovi pobjedonosni dani još više imaju značenja jer je kroz nekoliko dana i veliki petrinjski praznik Lovrenčevo.

Uz dobar i kaloričan doručak u obliku friškog kruha, senfa, kobasica, sokova i piva – ekipa je otplovila prema Sisku gradu.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here