U petak, 3. kolovoza 2018. u Glini je svečanom Sjednicom ŠNK „Banovac“ i otvorenjem prigodne izložbe pod nazivom „Povijest glinskog nogometa“ te druženjem domaćina i gostiju, obilježeno 105 godina organiziranog igranja nogometa i 45 godina od ulaska „Banovca“ u jedinstvenu Zagrebačku nogometnu zonu što se smatra najvećim uspjehom ovog Kluba.
Glinska nogometna priča započela je u ljeto davne 1909. godine kada su prvu nogometnu loptu na ljetne ferije donijeli glinski đaci i počeli skakati za njom po jukinačkoj gmajni. Do sada se prvim službenim zapisom smatrao onaj iz 1913. godine kada je u zagrebačkim dnevnom listu „Novosti“ od 12. kolovoza objavljeno da je dana 3. kolovoza 1913. godine u Glini Ferijalni glinski klub „Banovac“ odigrao nogometnu utakmicu s Od. Hrvatskog sokola iz Siska i izgubio rezultatom 1:4. Kako nas istraživanje povijesti često iznenadi, upravo tijekom pripremanja ove obljetnice, dugogodišnji istraživač povijesti nogometa Ivan Hrkovac, porijeklom iz Viduševca, koji je prije nekoliko godina pronašao i ovu činjenicu, naišao je u dnevnom listu „Hrvatske novosti“ od 31.8.1912., u rubrici „Sport“ pod naslovom „Nogometna utakmica u Petrinji“ na slijedeću vijest: „Nakon utakmice, kod koje su Petrinjci pobijedili Siščane sa rezultatom 5:1, obdržavala se je dne 25. o.mj. u Petrinji nogometna utakmica između petrinjskog ferijalnog kluba „Jelačić“ i najjačeg banovačkog ferijalnog kluba iz Gline. Rezultat 8:2 u korist glinskog kluba. Sudac g. Šulentić bio je nepristran.“ Gosp. Hrkovac oprezno zaključuje da iz teksta proizlazi da je glinski klub očito igrao utakmice već neko vrijeme stekavši reputaciju najjačeg, a kako su utakmice tada sudili uglavnom dječaci i mladići, ovu je vjerojatno sudio mladi Zlatko Šulentić, poznati hrvatski slikar rođ.1893.u Glini. A sve dalje – od tada pa do danas, je povijest – glinski nogometni klub nosio je više imena – „GŠK“, „Banovac“, „Banija“, imao mnoštvo sjajnih igrača, i naravno, svoje uspone i padove…
Obilježavanje ove lijepe obljetnice započelo je održavanjem Svečane sjednice ŠNK „Banovac“ kojoj su prisustvovali brojni ugledni gosti iz županijske i gradske vlasti, svijeta sporta, javnog života, nekadašnji igrači i sportski djelatnici. Nakon himne, minutom šutnje odana je počast svima onima koji više nisu među nama, a koji su na bilo koji način pomogli da se ovo obilježavanje dogodi. Voditeljica programa prof. Ljerka Iharoš na početku je posebno je pozdravila župana SMŽ Ivu Žinića, gosp. Zorislava Srebrića iz HNS-a, Davora Ivića iz NS SMŽ, gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića, Ivana Matića iz NS SMŽ i dopredsjednika NK „Mladost“ Petrinja, Stjepana Merkaša, predsjednika NS Krapinsko-zagorske Županije te Ivana Mikacinića predsjednika Zajednice športskih udruga SMŽ. Najprije se nazočnima, u ime domaćina, obratio sadašnji predsjednik ŠNK “Banovac” Milan Davidović osvrnuvši se na dugu povijest ovog Kluba i njegove uspjehe kao i na današnju situaciju u istom. Posebno se ponosi brojem djece i mladih u Klubu, kao i entuzijazmom koji obilježava rad s ekipama. Skup je pozdravio i Davor Ivić, član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik Nogometnog saveza SMŽ dodijelivši ŠNK-u „Banovac“ priznanje Nogometnog saveza SMŽ. Govorio je i Borislav Srebrić, visoki savjetnik predsjednika HNS-a, a „Banovcu“ je dodijelio plaketu HNS povodom 105 godina postojanja i rada Kluba. Priznanja je primio predsjednik ŠNK „Banovac“ Milan Davidović. Rođendan je Klubu čestitao i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, a na kraju se nazočnima obratio župan Ivo Žinić. Svi govornici su spomenuli vrijednost ove lijepe obljetnice postojanja i djelovanja glinskog kluba, među najstarijima u Županiji kao i svijetli primjer naših “Vatrenih” koji su pokazali što može učiniti zajedništvo, ljubav prema sportu i Domovini koju predstavljali. Ulomak iz priče Ivana Rizmaula „Kako je prošao Banovac?“ pročitao je junior Kluba Dominik Karaula. Tijekom svečanosti, zaslužnim igračima – veteranima Emilu i Davoru Nikolozi, Gojku Stojkoviću, Aleksandru Miloševiću, Mili Drača, Mihajlu Zibaru, Vladi Škrinjariću i Ćamilu Kesereoviću dodijeljene su plakete. Na žalost, godine su učinile pa dio njih nije mogao doći zbog zdravstvenih poteškoća. Plakete su uručene i predstavnicima institucija bez čije potpore „Banovac“ ne bi mogao djelovati i to: HNS-u, NS SMŽ, SMŽ, Gradu Glina i ZŠU SMŽ. Igračima generacije nogometaša iz 1973. koji su tadašnji NK „Banija“ odveli u viši rang natjecanja – Zagrebačku zonu i članovima uprave Kluba od 1995.godine također su dodijeljena priznanja.
Po završetku svečane Sjednice, posjetitelji su sa zanimanjem razgledali bogatu izložbu fotografija, dokumenata i novinskih isječaka iz povijesti nogometa, a koji svjedoče o postojanju i razvoju ovog u Glini iznimno popularnog sporta. Izložbu je dopunio Glinjanin, umirovljeni učitelj geografije i igrač „Banovca“ Gojko Stojković svojom zbirkom značaka iz svijeta sporta. Kako je u Glini u razdoblju od 1955. do 1966. godine izlazio i list čiji je izdavač bio SD „Banovac“pod imenom „Banovac““, ovom je prigodom izdan izvanredni, rođendanski, bogato opremljeni broj. Legendarni GŠK imao je svoju značku koju je s ponosom su navijači nosili zataknutu na reveru jakne ili kaputa na svaku utakmicu. Po uzoru na originalnu značku GŠK-a iz 1939. godine koju je ustupila obitelj Tomić, izrađena je replika koja se kao vrijedna uspomena mogla nabaviti. Ostaje u nedjelju, 5. kolovoza održati nogometni turnir u kojem će snage odmjeriti domaćini i petrinjska ”Mladost”, “Polet“ iz Buševca i sisačka “Segesta”.

Ova svakog poštovanja vrijedna obljetnica koju slavi ŠNK “Banovac” prepoznatljiv po svojim crveno-plavim dresovima, obilježena je s mnogo emocija. Našle su se tu zajedno mnoge generacije igrača, kibica, simpatizera i pratitelja omiljenog Kluba. Kao što se moglo čuti, glinska djeca i danas marljivo treniraju na prostranim terenima Oberstarije pored rijeke Gline sanjajući da će krenuti stazama neke od nogometnih zvijezda. Svatko ima pravo sanjati i dati sve od sebe za ostvarenje svojeg sna. Institucije vlasti na svim razinama imaju obvezu učiniti sve da se stvore što bolji uvjeti za učenje vještine nogometne i svake druge sportske igre. Mladi su ovdje mogli čuti da su „Banovac“ na njegovom putu od 1913. do danas prekidala tri strašna rata ostavljajući svoje razorne i duboke tragove na svima. Neka se to više nikome ne dogodi…

Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here