Današnje prazničko jutro osvanulo je vedro, ali friško, bez sparine i vrućine kakve su dnevne temperature usred ovog ljeta. Po rosnim livadama, poljima i vrbicima oko Kupe vijali su se velovi (iz)maglice, a u takvom ambijentu, odmah poslije 7,00 sati ovog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja iz Bresta Pokupskog prema Petrinji prvi puta je ponijet hrvatski barjak. Kasnije istog prijepodneva nošen je po gradu u Mimohodu pobjede, ponosa i slave. Na samostalnu hodnju s crveno-bijelom-plavom zastavom startom iz prigradskog prekokupskog sela odlučio se Zvonko Horvatinec-Popaj, hrvatski dragovoljac, pet godina ratni policajac (prognaničke) Policijske postaje Petrinja. Njegovu ideju na ovotjednom dogovornom sastanku kolovoških aktivnosti prihvatila je Koordinacija udruga stradalnika Domovinskog rata Grada Petrinje, čiji je predsjednik Darko Dumbović predao hodaču od Bresta do petrinjskog parka, kod spomenika poginulim braniteljima i stradalim mještanima Bresta- Mala Gorica.
– Ovo je moj mali doprinos domovini Hrvatskoj i rodnoj Petrinji, zahvala svim poginulim i nestalima. Odlučio sam krenuti iz Bresta, a ako Bog dade zdravlja i snage, iduće godine startat ću od spomenika u Srednjim Mokricama. Po ugodnom jutru, pozdravljanje trubama automobila svih registracija u oba smjera, nakon kupskog mosta nisam skrenuo prema Zagrebačkoj ulici, nego produžio novom obilaznicom do raskrižja sa Selištem, prošao blizu svoje kuće, kratko se odmorio u Kaniži i na vrijeme stigao u park – ponosno opisuje Popaj svoj današnji mali, ali važan detalj iz života.


S točno 30 godina, do rata autolakirer u Transportu Gavrilovića, u obranu Domovine stupio je već u ljeto 1991., odmah poslije srpanjskog nasilnog progona Hrvata iz banovinske enklave Kraljevčana, Dragotinaca, Prnjavora i Hrvatskog Čuntića… Popaj je ušao u pričuvni sastav Policijske postaje Petrinja i iduće četiri godine proveo na prvoj crti obrane i zaštite slobodnog prostora Grada Petrinje: u Brestu, Konjskoj Glavi, Gornjim Mokricama, Međuračama, Šestanj Glavi… Sada je pripadnik Kluba Policije 91. iz Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Grada Petrinje, s kolegama istog ratnog puta često na ispomaganju aktivnoj policiji u osiguranju lokalnih događaja i zbivanja. Popaj je danas dopodne koordinirao hodnju sudionika mimohoda do spomenika na Senjaku, sutra rano, u ponedjeljak 6. kolovoza, na Dan oslobođenja Petrinje u VRO Oluja, bit će u motoriziranoj koloni Budnice sjećanja na 1995. godinu, a cijeli idući tjedan u svim ostalim sličnim zadaćama prebogatog programa Lovrenčeva u Petrinji.
Pred početak današnje svete mise za domovinu, bivši policajac Popaj hrvatski barjak predao je vojnom branitelju Mladenku Fabcu-Zecu, nositelju u crkvu i kasnije cijelim mimohodom kroz Petrinju. Među tri čelna stijega, zastavu Sisačko-moslavačke županije nosio je bivši policajac Zdravko Brkanac iz Taborišta, a barjak Grada Petrinje vatrogasac Petar Kardaš iz DVD Prnjavora Čuntićkog.
Svoj dopodnevni ovonedjeljnji, praznički i blagdanski dan, Zvonko Horvatinec-Popaj završio je u šumici i hladovini Gradskog kupališta uz Kupu na zasluženom objedu među prijateljima, suborcima i poznanicima.
Velika Popajeva želja, životna epizoda za pamćenje, uspješno je ostvarena!
(PS. Hrvatski barjak danas hodnjom nošen u rukama Popaja od Bresta i Zeca kroz Petrinju, sutra ujutro bit će vožen u Budnici sjećanja, a oko 9,00 sati svoje mjesto dobiti na pročelju prvog kata gradske zgrade u Gundulićevoj ulici. Tu će ga staviti sadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović i ratni Josip Dolenec, baš kao i u jutro oslobođene Petrinje, 6. kolovoza 1995. godine).
Priča: Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here