Nakon četiri godine agresorske okupacije pobunjenih Srba i izdajničke JNA, u Vojno redarstvenoj operaciji Oluja u nedjelju 6. kolovoza 1995. oslobođeno je cijelo područje Grada Petrinje. Nama Hrvatima, tadašnjim prognanicima u vlastitoj domovini, žudno očekivanu i željenu slobodu za povratak u zavičaj, briljantnom vojnom pobjedom donijeli su hrabri bojovnici 2. gardijske brigade HV Grom i domaći junaci iz 12. domobranske pukovnije Petrinja.
Danas, ovog ponedjeljka, 23. godina kasnije, Petrinja slavi važan nadnevak i vječno pamtljiv događaj u povijesti našeg starog slobodnog i slobodarskog hrvatskog grada.
Od ranoj jutro do sredine prijepodneva kroz pokupski, gradski i banovinski kraj prošla je bučna i radosna, od raznih vozila i njihovih putnika sastavljena motorizirana Budnica sjećanja. Krenulo se od spomenika u Mokricama, a završilo ispred zgrade gradske uprave, gdje su sadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović i ratni gradonačelnik Josip Dolenec, uz pjesmu, pljesak, veselje i petarde, ispod prozora i na balkon prvog kata simbolički izvjesili velike barjake slobodne Republike Hrvatske i oslobođenog Grada Petrinje.
6. kolovoza u katoličkoj crkvi slavi se Preobraženje Gospodnje, a u čast i trajnu spomen ovoga nadnevka iz 1995. sisački biskup Vlado Košić utemeljio je novu župu za područje Slatine, Češkog Sela,. Nove Drenčine i Mošćenice. Danas je osobno na spomendan ove župe služio svetu misu unutar budućeg svetišta u izgradnji. Pritom je mons. V. Košić blagoslovio zidove i izrazio nadu kako će se za godinu-dvije dovršiti podište i unutrašnjost, a s umjetnikom je ugovorena izrada glavnog mozaika s motivom Preobraženja Isusovog. Na dosadašnjem doprinosu izgradnje crkve na Slatini suvremenog izgleda od temelja iz polja i njiva do zvonika podignutog ovog proljeća, biskup je zahvalio župniku Josipu Karasu, koji ovaj mjesec odlazi za duhovnika Hrvatima u Njemačkoj. U ime župnog i pastoralnog vijeća Preobraženja Gospodnjeg vlč. J. Karasa pozdravio je i Zlatko Šimović.
Uz puno župljana ove zajednice, blagdanskom misnom slavlju nazočili su i iz ostalih župa, predstavnici policije, Hrvatske vojske, a također i gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.
Kako je najavljeno iz njegova ureda, pribivat će i na preostale dvije večerašnje manifestacije Dana oslobođenja Petrinje i Lovrenčeva 2018: promociji knjige „30 godina Galerije Krsto Hegedušić“ autora Borisa Vrge i Zvonimira Martinovića-Mike, u Galeriji Krsto Hegedušić u 18,30 sati, te u župnoj crkvi sv. Lovre u 20 sati koncertu Edmunda Andlera Borića (orgulje) i Brune Philippa (klarinet).
Antun Petračić

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here