Piše: Miroslav Šantek Cobra

U doba Stjepana Radića, čuvenog hrvatskog političara od prije stotinjak godina, konji su bili glavno prijevozno sredstvo s kojim je često znao doći u Petrinju i obližnju Hrastovicu gdje je bio vrlo omiljen i rado viđen.Prevozila se kočijama koje su vukli konji razna roba za petrinjske gotioničare, trgovce, postoje zapisi da su se i bludnice vozile u kočijama mameći Petrinjce u sobe i krevete bludilišta, vojnici i policajci su jahali ulicama..topot konja se čuo nadaleko.

A onda je dolaskom automobila sve naprasno nestalo.Konja je bilo sve manje, strojevi i traktori su ih istisnuli i sa seoskih gospodarstava – svijet se promijenio. I sam Radić je tragično završio kao posljedica atentata u beogradskoj skupštini, ali narod petrinjski ga nikad nije zaboravio te su mu podigli spomenik koji je izradila kiparica Mila Wood.I tako je Radić ponovno zaživio i postao besmrtan. Svakog dana gledao je kako se Petrinja mijenja, pamtio je lica, ljude, događaje, a u zadnje vrijeme mirno gleda kako ga vandaliziraju na razne načine mlađahni stanovnici ovog grada. Ali na sve je to on dobrano oguglao. Ovaj svijet nema nikakve veze s njegovim i ništa ga baš nije uzbuđivalo – sve do jučer. Kad je ponovno vidio konje.

Na sam Dan pobjede, odjednom su se ispred njega pojavili jahači na konjima i poredali se u liniju dok su pozirali za fotografiju za uspomenu. Oni su krenuli iz Volodera pod sloganom „Tradicija prošlosti potreba budućnosti“, a pod pokroviteljstvom Grada Popovače započeli su petodnevni u nizu, poslije Domovinskog rata 22. najduži hrvatski maraton konja. Sedam jahača članova Udruge arapskih konja Moslavine Voloder, organizatora maratona, pod vodstvom Željka Pettersa će do 9. kolovoza najvećim dijelom u projektu „Tragom hrvatske žrtve i velejunaštva“ proći uz utvrde Zrinske gore spominjući se jubilarnih datuma njihove prošlosti. Maraton je posvećen slavnim danima Oluje i žrtvama Domovinskog rata.

Kad su se oprostili od Radića, projahali su središtem Petrinje i postali glavna atrakcija. Automobili su zastali, mobiteli su snimali fotke i video zapise nenadanog i rijetko viđenog prizora, a klinci zurili u njih širom otvorenih očiju. Ovu ekipu konjanika koji su zastali odmoriti se na Gradskom nogometnom stadionu NK Mladost je kako to već priliči, dočekao i domaćin – gradonačelnik Darinko Dumbović koji im je zahvalio na dolasku i ukratko ih upoznao s ogromnim doprinosom koji je Petrinja dala pri stvaranju domovine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here