U Glini je obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja i Dana grada započelo 3. kolovoza svečanom Sjednicom Gradskog vijeća i otvorenjem izložbe fotografija iz Domovinskog rata te zabavnim programom u gradskom parku u večernjim satima. Tijekom subote 4. kolovoza održan je Memorijalni ribolovni kup „Darko Lisac i Rajko Starčević“ na jezeru Bajer, a u popodnevnim satima u glinskom parku su nastupile mažoretkinje „Glinske banice“ te više kulturno umjetničkih udruga, lovci su sve nazočne počastili paprikašem, a uvečer ih je zabavljala domaća grupa „Hipertenzya“. Veliki praznik 5. kolovoza 2018. svečano je proslavljen brojnim događanjima u Glini. Obilježavanje je započelo nogometnim turnirom na „Banovcu“, izložbom vojne opreme i naoružanja, a nastavljeno u 18,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika svim poginulima i nestalima u Domovinskom ratu „Suza“. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, SMŽ na čelu s županom Ivom Žinićem, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata zajedno s Markom Perkovićem Thompsonom, HŽD s Antom Beljom, predstavnici političkih stranaka, čelnici okolnih gradova i općina te brojni branitelji Banovine, građani i prijatelji Gline. Obilježavanje je nastavljeno sv. misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka, a koju je, s brojnim svećenicima, služio sisački biskup mons. Vlado Košić. Misno je slavlje pjesmom uveličao župni zbor „Nepomuk“.
Središnji događaj ovogodišnje proslave svakako je bio koncert poznatog pjevača Marka Perkovića Thompsona na koji se slilo veliko mnoštvo naroda. Prije početka njegovog nastupa, publiku su zabavljali grupa „Dalmatino“ i Dražen Žanko, a program je vodio Velimir Bujanec. Televizija Z1 direktno je prenosila koncert. Publika, koja je iz svih krajeva od ranog jutra pristizala u Glinu, strpljivo je čekala izlazak na pozornicu omiljenog glazbenika, a kad je zapjevao, zdušno je s njim pjevala sve pjesme – od legendarnih „Čavoglava“ pa redom – sve do kraja. Glinjani i njihovi gosti mogli su uživati u bogatom vatrometu na noćnom nebu nad gradom.
U ponedjeljak 6. kolovoza u Maloj Solini tradicionalno se obilježava blagdan Preobraženja Gospodinovog. U srijedu, 8. kolovoza obilježit će se pobjeda OS RH u Domovinskom ratu i predaja 21. Kordunskog korpusa neprijateljske vojske u Gornjem Viduševcu.
Unatoč vrućem vremenu, Glinjani i njihovi gosti su brojnim aktivnostima veličanstveno obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i Dan oslobođenja svoga grada. U pripreme i organizaciju uložen je silan trud pa treba odati priznanje svima koji su u istom sudjelovali. Ostat će u sjećanju do sada neviđeno šaroliko mnoštvo ljudi okićeno hrvatskim zastavama na ulicama Gline, motoristi, pjesma, domoljubni zanos…Danas, u nedjelju 5. kolovoza 2018. pa tko zna kad opet…
Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here