U programu 12 dana obilježavanja ovogodišnjeg Lovrenčeva u Petrinji značajno mjesto zauzimaju kulturni događaji i zbivanja. Dva takva održana su sinoć, jedan za drugim u razmaku sat i pol, oba u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma Petrinja.
U Galeriji Krsto Hegedušić, sastavnici Hrvatskog doma, uz izložbu vrijednih radova polaznika majstorske radionica Krste Hegedušića (izložba je otvorena u četvrtak 2. VIII), sinoć je predstavljena i prateća knjiga „Trideset godina Galerije Krsto Hegedušić“, autora Borisa Vrge i Zvonimira Martinovića- Mike. Podacima iz vlastitog sudjelovanja u radu i aktivnog djelovanja za ovu galerije iznijeli su niz detalja od osnutka Galerije Krsto Hegedušić i suradnici, kako je nazvana s otvorenjem uoči početka studentske Univerzijade u ljeto 1987. Nakon Domovinskog rata, u kojoj je nestalo ili devastirano čak 60 posto eksponata, skraćen je naziv u sadašnje ime Galerija Krsto Hegedušić. Sukladno tim nazivima dijeli se i povijest Galerije na dva razdoblja djelovanja i postojanja, ali uvijek kao temeljno mjesto predstavljanja, nastanka i njegovanja likovne i svake druge kulture Grada Petrinje.
– Osnivanje Galerije sretan je događaj za grad Petrinju i kroz 30 godina opravdala je svrhu u širenju i očuvanju kulturne baštine- zaključio je B. Vrga, a Z. Martinović, uz nabrajanje silnog broja umjetnika raznih pravaca, iznio podatak kako je kroz izložbe i druga razna događanja u 30 godina galerije prošlo 80.000 posjetitelja.


Nakon predstavljanja knjige, odmah u susjedstvu petrinjskog parka, u župnoj crkvi sv. Lovre, opet u organizaciji Hrvatskog doma, sinoć su koncert ozbiljne glazbe održali Edmund Andler-Borić na orguljama i Bruno Philipp na klarinetu.
U ovom tjednu obilježbe značajnih obljetnica i svečanosti, Hrvatskom domu predstoji još jedan izdavački pothvat: u danima proslave Lovrenčeva 2018. prodavat će se u njihovoj nakladi upravo otisnuti 12-stranični zidni kalendar za 2019. godinu. Ravnatelj ustanove Milan Herceg sutra će iz tiskare dovesti cjelokupnu nakladu, autora tekstova umirovljenog povjesničara Ivana Rizmaula. Cijelokupno izdanje po stranicama grafički je oblikovao Dino Žilić, voditelj sinoćnjeg predstavljanja knjige o povijesti Galerije K. Hegedušić.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here