U organizaciji Društva Terra banalis, a uz financijsku podršku Grada Gline, paviljon u središtu glinskoga parka postao je ovoga ljeta radosno i šareno okupljalište predškolske i školske djece koja iz tjedna u tjedan nestrpljivo očekuju novu srijedu i 18 sati – vrijeme održavanja „Čituljka u parku bana Jelačića“.
O Čituljku smo razgovarali s voditeljicom projekta Lidijom Klobučar.

Što se to srijedom u 18 sati događa u parku bana Jelačića?
Od 25. srpnja u predvečerje svake srijede paviljon zablista novim ruhom. Ne mislim pritom na balone koji ga ukrase nego na ruho kojim ga zaodjenu vesela i znatiželjna dječja lica. Čitam im slikovnice, a za sudjelovanje i ljubav prema njima svaki put dobiju diplomice. Kao začin, tu su i nagradne igre s plišanim igračkama dobivenim donacijama te uvijek i poneko iznenađenje…

Pod iznenađenjima, zasigurno, među ostalim, mislite i na posebne goste Čituljka
koji odglume neke od likova iz slikovnica?
Tako je. Prvoga dana s nama je bila naša Glinjanka Larisa Marak, operna solistica zagrebačkog Kazališta Komedija. Odglumila nam je mišicu Leopoldinu. Prošle srijede u ulozi pjegave Ive iz istoimene slikovnice nastupila je četrnaestogodišnja Lucija Knežević, mažoretkinja Glinskih banica. Uskoro ćemo saznati tko će se pojaviti kao Lina u šeširu, mačak Keks i Matovilkin kraljević iz bajke braće Grimm.

Primijetili smo prekrasne promidžbene plakate. Tko bi im odolio!?
Ako su neodoljivi, znači da su pun pogodak.,smješka se Lidija. Ilustraciju je izradila
Šibenčanka Katarina Halužan (Pepi Keti) koja se ilustriranjem bavi preko 25 godina. U dnu plakata, dolje desno, nalazi se dječak Čituljak, naša maskota, koji na ovaj zabavni događaj poziva djecu Banovine, a i šire od nje. Zašto ne otići ujutro na bazene u Topusko, a u povratku svratiti na naš Čituljak!?

Kako ste zadovoljni odazivom?
Vrlo sam zadovoljna. Odaziv je izvrstan! Iza nas su dva Čituljka i prosječno je tu svaki put 55 djece, ne računajući pratnju roditelja i znatiželjne prolaznike. Želeći privući što više djece tiskali smo 50 plakata i 300 letaka koji su, kao i diplomice, donacija tiskare Monogram j.d.o.o. Plakati su zasad, osim na području Grada Gline, zalijepljeni i u Petrinji i Topuskom, a za promidžbu koristim i društvene mreže.

Otkud Vam ideja za ovaj projekt, što Vas je potaklo na njega i imate li ciljeve koje provedbom Čituljka namjeravate ostvariti?
Ideja je bljesnula prije pet godina dok sam sjedila u paviljonu, sama, čitajući knjigu. Oko mene zelenilo, šum vjetrića u krošnjama, cvrkut ptica – predivno! Tada sam u rukama poželjela slikovnice, a oko sebe djecu koja su nedostajala toj idili. Bilo je to vrijeme kada sam godinu dana radila u našoj gradskoj knjižnici pa sam toga ljeta održala sedam ovakvih druženja s djecom u parku – tako je nastao prototip današnjeg Čituljka. Nakon toga u srcu mi je godinama čeznula čežnja da prvi put ne bude i zadnji no kako sam nezaposlena već tri i pol godine nije bilo prilike, unatoč želji djece i roditelja. Ove godine sam odlučila ideju oblikovati u projekt koji sam kao članica Društva Terra banalis u ime udruge prijavila na Javni natječaj za financiranje projekata udruga iz Proračuna Grada Gline za 2018. I evo nas! Smatram da je ovakav događaj itekako potreban jer hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Djeca koja od najranije dobi slušaju priče brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji te razvijaju predčitalačke vještine što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Stoga se ovim projektom čitanjem djeci želi pružiti primjer roditeljima, bakama, djedovima…kako to valja činiti u obitelji jer je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. Cilj je i obogatiti kulturnu ponudu grada za djecu tijekom ljetnih praznika i njome oživjeti prostor parka bana Jelačića kao dijela povijesne gradske jezgre čije je platane dao zasaditi Josip Jelačić, tadašnji pukovnik u Glini, a kasnije hrvatski ban.

Želite li nam još nešto reći?
Želim zahvaliti PS portalu na interesu za naš Čituljak. Zavaljujem Gradu Glini što je prepoznao vrijednost i značenje Čituljka za djecu. Hvala i Veroniki Šantek iz Fotostudia Magma koja nas svaki put fotografira i čini vizualno prisutnima na Facebooku. Hvala svim donatorima, ponajviše Brankici Cerjak. I nadasve, hvala dječici koja dolaze! Dragi roditelji, bake, djedovi…dovedite svoje malene na ovaj nezaboravni događaj. Svake srijede do 22. kolovoza. Dobro nam došli u Glinu – Čituljkov grad!

Foto: Fotostudio Magma, Glina

Milenko Strižak

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here