U srijedu, 8. kolovoza u G. Viduševcu kod Spomen obilježja – tenka, obilježena je pobjeda OS RH u Domovinskom ratu i predaja 21.korpusa neprijateljske vojske. Svečanost je započela himnom koju su otpjevali članovi KUU „VIDUŠEVAC“ te minutom tišine za sve poginule. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bio je umirovljeni brigadir Drago Horvat, iz SMŽ župan Ivo Žinić i zamjenik Ivan Celjak, iz PU Sisačko-moslavačke zamjenik načelnika Dubravko Smolčić, iz GSHV general Boris Šerić, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, Josip Ćelić iz Ravnateljstva policije, Vlado Hodalj, general u mirovini, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima, ravnatelji poduzeća i institucija, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni građani. Program je vodila Lana Štajcar naglasivši da je s područja grada Gline smrtno stradalo 396 osoba, od kojih 68 branitelja.
Nazočnima se najprije obratio umirovljeni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120. brigade HV, a u VRA „Oluja“ član Komisije HV za pregovore. Kako je rekao, zbog povijesne istine, osvrnuo se na prilike na ovom dijelu bojišnice i uvjete pod kojima je došlo do predaje 21. kordunskog korpusa. Naglasio je da se Korpus predao zato „jer je bio okružen hrvatskim snagama, imao je samo dvije mogućnosti-ili se predati ili biti razbijen. Na našu i njihovu sreću, izabrali su predaju.“ Nakon opisa tijeka pregovora o predaji i provedbi iste, osvrnuo se na ulogu stožernog generala Petra Stipetića, nazvavši to svojom ljudskom i profesionalnom obvezom. Pokojni je general tijekom pregovora i realizacije predaje „svojom mirnoćom i staloženošću, ali istovremeno principijelnošću i dosljednošću, bitno doprinio ugledu i časti Hrvatske vojske kod međunarodnih promatrača i neprijatelja“, naglasio je Hodalj.
Na početku svog kratkog obraćanja, gradonačelnik Stjepan Kostanjević pozdravio je sve okupljene, a posebno roditelje i članove obitelji poginulih i nestalih branitelja. Zahvalio se i pripadnicima postrojbe kojom je zapovijedao , te izrazio ponos što je HV izrasla u modernu vojsku, članicu NATO saveza.
Župan Ivo Žinić pozdravio je sve nazočne, a posebno pripadnike 20.dp, II.gardijske brigade „Grom“, 153. br. HV Velika Gorica, Specijalne policije „OSA“ iz Siska, pripadnike PP Glina i sve ostale branitelje Gline, Topuskog i Banovine. Naglasio je da „Oluja“ nije bila neka video igra, već opsežna ratna operacija u kojoj je sudjelovalo 200 000 vojnika i policajaca, s puno stradalih, posebno u prvim danima na našem području. „Olujom“ nije samo oslobođen teritorij RH, već je spriječen masakr civilnog stanovništva Bihaća i okolice. Stoga, Hrvatska treba slaviti „Oluju“ i nikome ne dopustiti njezino blaćenje i obezvrjeđivanje. Upravo je u Glini na veličanstven način ove godine proslavljen Dan pobjede i Dan grada koncertom M.P. Thompsona na kojem se okupilo oko 80 000 pretežno mladih ljudi. Čeka nas nova – gospodarska i demografska „oluja“, kako bi mladi ostali u svojoj Domovini i izgrađivali ju radom i poštenjem, zaključio je župan Žinić.
Izaslanik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir Drago Horvat, koji je kod spomen obilježja položio vijenac i zapalio svijeću, prenio je nazočnima njezine srdačne pozdrave. Osvrnuo se na razliku između hrvatskih vojnika i neprijatelja rekavši da smo se mi borili za univerzalne vrijednosti, za slobodu i mir, bili smo vojnici svjetla, a oni tame. Geslo nam je bilo „never give up“, nikad ne odustati, baš kao što je to bilo i s „Vatrenima“. Spomenuo se i ogromne uloge generala Petra Stipetića nazvavši ga „velikanom novije hrvatske vojne povijesti“. Mladima je poručio da Hrvatima nikad nije bilo lako, ali bismo svi zajedno trebali graditi Hrvatsku kakvu su sanjali hrvatski branitelji, a poglavito oni kojih više nema.
Na kraju su članovi KUU „Viduševac“ otpjevali pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“ i „Jedna je Hrvatska“, a nakon toga su svi pozvani na prigodni domjenak pripremljen u restoranu „Brioni“.
Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here